Het laatste deel voor deze maand…zit er iets moois voor je bij?

Dertig dagen duisternis – Jenny Lund Madsen (10 januari)

Hannah is een romanschrijver wier boeken goed staan aangeschreven, maar nauwelijks worden verkocht. Dan gaat ze een weddenschap aan met een collegaschrijver om in dertig dagen een thriller te schrijven en ze reist naar een klein dorp in IJsland, Húsafjöður, om inspiratie op te doen. Een paar dagen na haar aankomst wordt het lichaam van de zoon van een visser uit zee gehaald. Hij leed aan hydrofobie, dus hoe kan hij zijn verdronken? Of was het een ongeluk? Wat begint als een zoektocht naar materiaal voor haar boek, mondt snel uit in een moordonderzoek. Zal Hannah de dader vinden? En zal ze haar thriller kunnen schrijven?

Voor onze zonden – Line Holm & Stine Bolther (11 januari)

Op een koude ochtend in januari wordt de controversiële secretaris-generaal van het Rode Kruis gekruisigd aangetroffen voor het kantoor van de organisatie in het centrum van Kopenhagen. Voor rechercheurs Mikael Dirk and Frederik Dahlin is dit het begin van een ingewikkeld onderzoek, waarbij ze constant onder druk staan van de media, politiek en hogere regionen van de politie.
Elders in Kopenhagen is historica Maria Just bezig met de voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling in het Politiemuseum wanneer ze een mogelijk verband ontdekt tussen de moord op de secretaris-generaal en een onopgeloste dubbele moord uit 1968.
Langzaam maar zeker ontdekt het trio dat de zaak duidelijke banden heeft met enkele van de machtigste mensen van het land, en met een zeer beschamend, duister hoofdstuk in de Deense geschiedenis.

Wie niet waagt – Jeffrey Archer (25 januari)

Londen, 1979. William Warwick, zoon van een invloedrijke en welgestelde advocaat, heeft van jongs af aan een droom: het tot rechercheur bij Scotland Yard schoppen, tot ongenoegen van zijn vader. Als hij jaren later zijn eerste diensten draait in de straten van Londen, kan hij niet trotser zijn.

Door zijn kennis wordt kunstliefhebber William al snel overgeplaatst naar de afdeling kunst- en antiekcriminaliteit, waar hij in de ban raakt van een van de grootste vervalsers ooit. Tijdens zijn onderzoek naar een fraudezaak en de diefstal van een Rembrandt ontmoet William de knappe en gevatte museumgids Beth, en de twee worden verliefd. Maar een geheim omringt hen en werpt schaduwen op de prille liefde. William staat voor de moeilijkste taak van zijn leven…

De perfecte echtgenote – Darby Kane (4 januari)

Hun leven lijkt perfect. Zij lijkt perfect. Maar schijn bedriegt…

Lila Ridgefield woont in een idyllisch stadje met haar man, Aaron, die lesgeeft op de plaatselijke school. Ze lijken een perfect leven te hebben. Als Aaron niet komt opdagen op zijn werk en zijn auto ook nergens wordt aangetroffen maakt Lila zich enorme zorgen. Want hoe kan Aaron vermist zijn als zij zijn lijk een paar uur geleden in zijn auto op de parkeerplaats van de school heeft achtergelaten?
Terwijl Lila worstelt met de angst dat Aaron het op de een of andere manier heeft overleefd en nu ergens op wraak zint, speelt ze de bezorgde echtgenote en probeert ze de politie om de tuin te leiden. Maar Ginny Davis, de ambitieuze detective die de zaak onderzoekt, vertrouwt Lila’s koele houding niet helemaal en zet alles op alles om de waarheid boven tafel te krijgen.

Het lied van de nachtvogels – Julie Carrick Dalton (11 januari)

Een dringend bericht van haar beste vriendin van vroeger brengt Cadie Kessler terug naar haar ouderlijk huis in de uitgestrekte bossen van New Hampshire. Daar wordt Cadie gedwongen een raadselachtige verdwijning onder ogen te zien die abrupt een einde maakte aan de idyllische zomer van vijfentwintig jaar geleden. De oude, onopgeloste zaak zet de verhoudingen in de provinciestad op scherp. De aanhoudende droogte en dreigende bosbranden verhogen de al decennia aanwezige spanningen tussen de seizoenarbeiders en de lokale bevolking. Cadie wordt geconfronteerd met haar eigen handelen van toen; wat heeft ze destijds eigenlijk gezien? En wat is ze bereid op te offeren om het bos en de mensen van wie ze houdt te beschermen? 

Gebroken vertrouwen – Laura Lippman (21 januari)

Na een nare val van de trap is bestsellerauteur Gerry zes weken aan bed gekluisterd in zijn luxeappartement in Baltimore. De twee vrouwen die voor hem zorgen kent hij amper: zijn piepjonge nieuwe assistente en een nogal slome nachtverpleegster.

Dan krijgt hij op een avond een telefoontje van iemand die zich voordoet als Aubrey, de hoofdpersoon uit zijn bestverkochte boek Dream Girl. Maar zij bestaat alleen in Gerry’s verbeelding. Zou dit soms een gemene grap zijn van een van zijn drie exen? Is hij al aan het dementeren, zoals zijn moeder, of hallucineert hij door de pijnstillers die hij krijgt?

Aubrey blijft hem bellen, en haar toon wordt steeds dreigender. Nog nooit heeft Gerry zich zo bang en alleen gevoeld. Dan ontdekt hij op een ochtend dat er ooit een moord is gepleegd in zijn appartement. Vanaf dat moment weet hij zeker dat er iets veel duisterders aan de hand is dan hij dacht.

De Apollo moorden – Chris Hadfield (25 januari)

1973. NASA staat op het punt om Apollo 18 te lanceren. Hoewel de missie werd aangekondigd als een wetenschappelijke missie, weet vluchtleider Kazimieras ‘Kaz’ Zemeckis dat er een duisterder doel is. De inlichtingendienst heeft namelijk een geheim Sovjet-ruimtestation ontdekt dat Amerika bespioneert, en Apollo 18 is de enige kans om de Russen te stoppen.

Maar wanneer Kaz en zijn NASA-team zich haasten om hun Russische rivalen een stap voor te blijven, onthult een dodelijk ongeval dat niet alle betrokkenen zijn wie ze beweerden te zijn. Het Witte Huis en het Kremlin kunnen alleen maar toekijken hoe hun astronauten op het maanoppervlak met elkaar in botsing komen, ver buiten het bereik van de wet of van de mogelijkheid tot redding.

Meer dan goud – Stephanie Lansem (11 januari)

Minerva Sinclaire vertrekt naar Hollywood om carrière te maken en haar door de Depressie getroffen familie te helpen. Eenmaal daar aangekomen, belandt ze echter in een neerwaartse spiraal. Uiteindelijk moet ze zelfs vluchten, omdat ze onterecht wordt verdacht van moord. In plaats van haar familie te steunen, heeft ze hun alleen maar meer problemen bezorgd. Kan ze ooit nog terug naar huis?

Contact – Winchester McFly (18 januari)

In Contact, het derde deel van De Detta Dossiers van schrijverscollectief Winchester McFly, staan rechercheur occulte zaken David Detta en zijn partner Tess de Winter weer voor een duistere zaak. Rondom een Gelderse legerbasis vindt een reeks moorden plaats, gepleegd door soldaten die pas zijn teruggekeerd van hun missie in Afghanistan. De zaak wordt onder het tapijt geschoven en afgedaan als gevolg van PTSS. Maar dan blijkt er een patroon in de moorden te zitten. Hebben de soldaten iets bovennatuurlijks mee teruggenomen uit het oorlogsgebied?

Het resort – Phoebe Morgan (18 januari)

Vier vriendinnen hebben elkaar jaren niet gezien. Felicity koos voor de liefde en is naar de Verenigde Staten verhuisd, terwijl haar vriendinnen in Londen verder gingen met hun eigen leven. Grace is introvert en komt bijna niet meer buiten. Alice is lerares, maar kan de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. Hannah is net moeder geworden, dus zij lijdt aan chronisch slaapgebrek.

Felicity besluit hun vriendschap nieuw leven in te blazen tijdens een droomtrip naar Botswana. Als ze aankomen bij hun luxeresort in de wildernis om de verjaardag van Felicity te vieren, overspoelt hen een gevoel van onbehagen. Ze hebben geen bereik en ze zijn afgezonderd van alles en iedereen. Wat ze niet weten, is dat de jacht nu pas begint… En zij zijn de prooi.

De angstverzamelaar – Jasper DeWitt (13 januari)

In een serie blogposts vertelt psychiater Parker over zijn werkzaamheden bij een psychiatrisch ziekenhuis in Amerika. Op de eerste dag van zijn dienstverband wordt hem verteld dat er in het ziekenhuis een patiënt in isolatie zit opgesloten die zo gevaarlijk is dat niemand hem nog mag behandelen. Hij is nooit gediagnosticeerd en zijn symptomen lijken voortdurend te veranderen. Bovendien hebben alle artsen die met hem gewerkt hebben hun verstand verloren of zelfmoord gepleegd… De directie is ervan overtuigd dat de patiënt onbehandelbaar is en nooit meer vrij zal komen. De jonge Parker blaakt echter van zelfvertrouwen, en besluit om de patiënt te behandelen. Vanaf hun eerste ontmoeting lopen de dingen anders dan hij gedacht had, en al snel loopt de situatie uit de hand. Geconfronteerd met een mogelijkheid die hij nooit voor mogelijk had gehouden moet Parker alles op alles zetten om zijn dierbaren te beschermen.

De molenaarsdochter – Jacob Vis (5 januari)

Commissaris Ben van Arkel, bekend uit vorige thrillers van Jacob Vis, trouwt met de mooie molenaarsdochter Lynn Vos. Hoewel zij elkaar de liefde van hun leven noemen, wordt het pril geluk ernstig verstoord als Ben onomkeerbare geheugenproblemen vertoont en Lynn steeds vaker niet herkent. De oorzaak is een nooit volledig geheelde hersenbeschadiging na een moordaanslag door een wraakzuchtige ex-arrestante. Lynn zet haar carrière als topactrice opzij om zich aan mantelzorg voor haar man te wijden. Ook zij vreest de wraak van oude vijanden, als Jan Peter Molenaar, alias Brains en Clara Maat in IJsselmonde opduiken: een duo dat in het begin van deze eeuw de beruchtste jeugdbende van Nederland leidde. Na een lange gevangenisstraf lijkt het of M & M hun leven hebben gebeterd en zich met het gelijknamige makelaarskantoor in agrarisch vastgoed in legale zaken begeven. Maar al snel blijkt dat de makelaardij een dekmantel is voor hoogst strafbare feiten…

Leave a Reply

  • (not be published)