Ik zal je vinden

Titel: Ik zal je vinden
Auteur: Linwood Barclay
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Waldemar Noë
Publicatiedatum: oktober 2021         
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Brenda

Cover
Een intrigerende donkere cover. Het lijkt op een donkere steeg met een silhouet van een persoon. De kleur geel geeft het een spannend tintje.

Auteur
Linwood Barclay (1955) is de internationale bestsellerauteur van meerdere bejubelde thrillers, waaronder Zonder een woord, Dicht bij huis en Lift. Hij woont met zijn vrouw vlakbij Toronto, Canada.

Achterflap/samenvatting
Techmiljonair Miles Cookson heeft meer geld dan hij ooit kan uitgeven, en alles waar hij ooit van heeft gedroomd – behalve tijd. Recentelijk is er een terminale ziekte bij hem geconstateerd, en er is vijftig procent kans dat die erfelijk overdraagbaar is. Voor Miles betekent dit dat hij in zijn verleden moet gaan graven. Twintig jaar geleden is hij namelijk spermadonor geweest. Nu lopen er negen kinderen van hem rond die op het punt staan bepaalde zaken van hem te erven. Miles speelt namelijk met de gedachte om zijn immense vermogen na zijn overlijden onder zijn erfgenamen te laten verdelen.

Terwijl Miles op zoek gaat naar de kinderen die hij nooit heeft gekend, begint de jonge documentairemaker Chloe Swanson aan een zoektocht naar haar biologische vader. Als Miles en Chloe uiteindelijk met elkaar in contact komen, wordt hun ontmoeting overschaduwd door een reeks mysterieuze en beangstigende gebeurtenissen: een voor een verdwijnen de andere erfgenamen zonder een spoor achter te laten, alsof ze nooit hebben bestaan. Is een van Miles kinderen zijn concurrenten aan het uitschakelen?

Mijn mening
Mijn eerste gelezen boek van het jaar 2022 en wat voor één. Het begon met een proloog waardoor je al direct op het puntje van je stoel kwam te zitten. Hierna was ik bang dat ik door het boek heen zou vliegen en dat klopte inderdaad.

Na de proloog gaan we even drie weken terug naar het moment dat Miles te horen krijgt dat hij de ziekte van Huntington heeft. Een slopende ziekte met de dood tot gevolg, maar ook een ziekte die erfelijk is en doorgegeven kan worden aan je kinderen. En daar moet hij dus naar op zoek.

Ieder hoofdstuk wordt verteld vanuit een andere personage. In het begin vond ik het zo ontzettend moeilijk vanuit welk persoon je het las. Het werd een beetje rommelig op deze manier. Na een tijdje lezen wende je eraan en was het voor mij niet meer zo’n struikelblok.

Er wordt gebruik gemaakt van korte spannende hoofdstukken. Dit zorgt er dan ook voor dat je snel het boek even oppakt om een hoofdstukje te lezen. Nadeel is dan wel dat het boek snel uit is.

De spanning is zeker goed aanwezig. Je probeert te achterhalen wie er nu achter de verdwijningen van diverse personen zit. Er zijn meerdere verhaallijntjes neergezet zodat het niet direct duidelijk is wie erachter zit. Toch had ik al redelijk snel iemand op het oog wat achteraf ook nog klopte. Af en toe lijkt het of je op een dwaalspoor werd gezet, maar daar hou ik wel van tijdens het lezen.

Dit was mijn eerste kennismaking met Linwood Barclay, maar het zal zeker niet mijn laatste zijn. Zo wordt er over het boek Lift verteld dat er mensen zijn die voorlopig niet meer met de lift gaan. Daar ben ik dan ook zeer benieuwd naar.

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Ik zal je vinden krijgt van mij 4,5 prachtige ster.

Brenda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)