S. Cristina

Onlangs verscheen bij uitgeverij Rebel Books Heks van vuur en oorlog en Leger van schaduw en storm van S. Christina. Wij stelden na het lezen een aantal vragen aan de auteur.

Wie is S. Christina? Wat moeten we echt van je weten en wat is eigenlijk een geheimpje?

Hoi! Mijn naam is Sanne Christina Duivenvoorden, 27 jaar en ik woon met mijn vriend en twee katten (Amy Winehouse en Norah Jones) in Den Haag. Ik ben schrijver van de Lara Polaris serie en eigenaar van uitgeverij Rebel Books. Wat je moet weten is dat ik mezelf geen selfpubber wil noemen, maar dat ik een serieuze nieuwe speler wil worden in het boekenvak. Niet alleen met boeken van mijn eigen hand, maar ook met Young Adult boeken van nieuw talent! Dat niet iedereen weet dat S. Christina (de schrijver) en Sanne Duivenvoorden (de uitgever) dezelfde persoon zijn, vind ik dus helemaal niet erg, haha.

Hoe zouden je familie/vrienden jou omschrijven?

Ik heb het even aan mijn vriend gevraagd en die zegt: creatief, doorzetter, zorgzaam. En nog veel meer lieve dingen die ik te awkward vind om op te schrijven haha.

Hoelang schrijf je al? Was dit ook al jouw droom toen je nog een klein meisje was?

Ja, absoluut! Ik schrijf al sinds ik een pen kon vasthouden, en ben altijd al bezig geweest met het schrijven van boeken. Toen ik op het idee kwam voor Heks van vuur en oorlog, was ik zo enthousiast dat ik het serieuzer ging aanpakken en echt voor een uitgave ging.

Wat doe je naast schrijven zoal nog meer? Werk, hobby’s?

Ik ben fulltime bezig met het schrijven van deel 3 en met mijn werk als uitgever. Daarnaast doe ik aan kickboksen (op een bokszak, niet op elkaar, haha) en hiphop dansen. Dat laatste is echt een uitdaging, want ik heb nog nooit gedanst. Maar dat maakt het zo leuk!

Waarom heb je ervoor gekozen om de boeken zelf te publiceren via je eigen uitgeverij Rebel Books? Hoe kom je aan de naam van je uitgeverij?

Het begon me steeds meer op te vallen dat traditionele uitgeverijen weinig Nederlandse debuten uitgeven. Er liggen steeds meer vertalingen en boeken van bekende Nederlanders in de winkel, en dat vind ik zonde. Ik vond het tijd voor een nieuwe uitgeverij, die talent van eigen bodem een kans geeft. En ik ben een echte ondernemer, dus vandaar dat ik ben begonnen met mijn eigen boeken zelf uitgeven. Naar verwachting ga ik de komende jaren ook steeds meer andere schrijvers uitgeven met Rebel Books.

De naam is gebaseerd op het idee dat ik het net even anders doe dan anderen; vandaar Rebel Books!

Hoe ben je op het idee van deze boeken gekomen? Wat heb je met heksen? Zou je zelf stiekem een heks willen zijn?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het soort magie dat echt in deze wereld zou kunnen voorkomen. Een kracht die gebaseerd is op de natuur, op bijzondere voorwerpen en plekken. Zelf ben ik bijvoorbeeld gefascineerd door edelstenen en tarotkaarten. Ik wilde een wereld creëren die daarin net iets verder gaat dan de wereld waarin wij leven, maar op zo’n manier dat je die magie bijna kan voelen. Dat combineerde ik met het idee dat heksen door de geschiedenis heen altijd vervolgd werden, en de dreiging van een oorlog zoals de Tweede Wereldoorlog.

S. Christina

Het hele verhaal van Lara zelf ontstond eigenlijk pas tijdens het schrijven, en pas nu ik deel 3 aan het schrijven ben snap ik zelf hoe de eindjes aan elkaar geknoopt moeten worden. Alsof dat me ingegeven wordt op het juiste moment… magisch toch?

Vertel eens hoe deze boeken/een verhaal tot stand komt bij jou. Plot je van voor tot achter, of verandert alles tijdens het schrijven regelmatig?

Dat verschilt tot nu toe per boek, en ik ben nog echt op zoek naar de juiste methode. Bij Heks van vuur en oorlog begon ik met dat simpele idee “In een land waar magie verboden is, probeert een jonge heks haar krachten te verbergen”, en kreeg het verhaal pas echt vorm in de redactiefase. Bij deel 2 heb ik van tevoren erg gedetailleerd geplot, en had ik daardoor meer houvast. Maar toch komen de beste ideeën pas tijdens het schrijven zelf, waardoor het hele plot weer omgegooid wordt. Dus bij deel 3 ga ik een mix gebruiken ?

De personages die we in beide boeken zien, zijn die gebaseerd op mensen die je kent? Welk personage lijkt het meest op jou en waarom?

Ik zou willen zeggen dat de personages 100% fictief zijn, maar dat zou gelogen zijn. Je neemt altijd dingen over van mensen om je heen of die je tegenkomt. Maar er is niet een personage dat echt volledig op iemand gebaseerd is. Behalve misschien president Walgraaf… Zijn weelderige blonde haar en hatelijke opmerkingen doen misschien wel aan iemand denken?

Hoe is/voelt het om totaal nieuwe plaatsen/steden/dorpen te bedenken? Had je hierbij een bepaald beeld in je hoofd?

Ja, Solvenia is gebaseerd op Nederland, met haar nette straten en grauwe weer. Ik kom zelf uit een dorp aan zee, dus dat vond ik een mooie locatie voor Lara’s dramatische momenten op het strand. En de naam Westerhout is geleend van een straat uit mijn dorp ?

Hoeveel delen gaat de serie hebben? Of heb je hier misschien nog niet echt over nagedacht en zie je wel waar het schip strandt?

Drie!

Als de boeken verfilmd zouden worden, wie zou volgens jou dan de rol van Lara het beste kunnen vertolken? En van Kalyna?

Voor Lara zie ik echt het gezicht van Shailene Woodley (Divergent) voor me, maar voor Kalyna heb ik niet zo’n duidelijk beeld. Misschien Scarlett Johansson, met bruin haar en een witte lok?

Lees je zelf graag, zo ja, welk genre is je favoriet? En welke auteur?

Ja natuurlijk! Ik lees van alles door elkaar; fantasy, science fiction, thrillers, romance, contemporary, persoonlijke ontwikkeling… Ik heb dus geen favoriet want ik hou juist van de afwisseling.

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?

Er liggen er twee, want ik lees altijd twee genres tegelijk. Ik ben nu The Flatshare van Beth O’Leary aan het lezen (supergrappig en cute, net als The Switch trouwens), en ik moet nog beginnen aan Serpent & Dove van Shelby Mahurin. Hiervoor heb ik Ninth House van Leigh Bardugo gelezen; die vond ik briljant, maar je moet wel een sterke maag hebben.

Welk boek is jouw all-time favorite? Waarom?

Het is misschien gek om dan een boek van dit jaar te noemen, maar ik vond Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab (ja, de vertaling is ook heel goed!) echt waanzinnig. Wat een indrukwekkend boek!

Wat is jouw guilty pleasure?

YouTube filmpjes kijken. Ik kan echt de hele dag naar vlogs kijken, haha.

Voor diegene die jouw boeken nog niet hebben gelezen, vertel kort waar het over gaat en waarom ze de boeken zeker moeten lezen.

De Lara Polaris serie gaat over een jonge heks, Lara Polaris, die haar weg moet vinden in een wereld waar magie verboden is. Samen met haar lotgenoten start ze een verzet, maar net als alles op zijn plek lijkt te vallen, ontdekt ze een duister familiegeheim. Het is een verhaal over vriendschap, magie, een stukje rebelsheid en een sprankje liefde. Boeken die snel weglezen, maar hopelijk nog lang blijven hangen.

Kun je al iets vertellen over het derde deel? S. Christina

In deel 3 krijg je eindelijk antwoord op alle vragen! Het wordt een megaspannend slotstuk, waar ik nog heel veel wilde ideeën voor heb. En dit zal het eerste einde zijn waar ik geen enorme cliffhanger in schrijf, haha.

Lees ook de recensie Leger van schaduw en storm van S. Christina of de recensie de Heks van vuur en oorlog van S. Christina door Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)