Box

Titel: Box
Auteur: Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Serie: Mina Dabiri  & Vincent Walder #1
Genre: Thriller
Uitgever: The house of books
Vertaling: Elina van der Heijden
Publicatiedatum: oktober 2021
Aantal bladzijdes: 616 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteurs:
Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 29 miljoen verkochte boeken. Van haar populaire Fjällbacka-serie met Patrik Hedström en Erica Falck zijn alleen in Nederland al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. Recent schreef ze in samenwerking met Henrik Fexeus de bestseller Box, het eerste deel van een spannende nieuwe trilogie.

Henrik Fexeus is een bekende Zweedse mentalist, auteur en tv-presentator. Van zijn boeken zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht en ze worden vertaald in 30 landen. In 2017 debuteerde hij als fictie-auteur met zijn young adultroman The Lost, het eerste deel van een trilogie.

Achterflap:
Wanneer een vrouw dood wordt aangetroffen in een kist doorboord met zwaarden, vraagt de politie zich af of het een mislukte goocheltruc is of een brute moord. Inspecteur Mina Dabiri schakelt de hulp in van Vincent Walder, mentalist en expert in lichaamstaal en magie. Ze linken de dood met eerdere moordzaken en beseffen dat ze op jacht zijn naar een roekeloze seriemoordenaar die tegengehouden moet worden voordat er nog meer slachtoffers vallen. Maar zowel Mina als Vincent heeft een duister geheim. Hun verleden lijkt verband te houden met de zaak. Ze moeten de moordenaar een stap voor zijn. Maar hoe?

Mijn mening:
Een heftige veelbelovende proloog, het voelt alsof je zelf het slachtoffer zou kunnen zijn.

Vervolgens word je meegezogen in een spannend verhaal waarin sommige scenes te vies zijn om je er werkelijk iets bij voor te kunnen stellen. Van Läckberg heb ik alle boeken gelezen die zij uitgebracht heeft, ik houd van haar manier van schrijven. Fexeus daarentegen is mij totaal onbekend maar zijn functie van mentalist is vast van grote toegevoegde waarde geweest tijdens het schrijven van dit verhaal. De combi van een rechercheur en een mentalist als duo in een boek is uniek en bijzonder te noemen, het is een ontwikkeling die volgens mij in het echt vaker voor gaat komen. Gebruik maken van elkaars kwaliteiten en er zorg voor dragen dat de persoon die het meest verstand heeft van het onderwerp, de zaak, of wat dan ook ingezet wordt om de kwaliteit van een team te verbeteren.

Van Läckberg ben ik gewend dat ze veel aandacht besteedt aan de uitwerking van de personages, ze besteedt misschien wel meer aandacht aan de personages en hun bijkomende persoonlijke sores als aan het oplossen van de zaak. Dit doet ze wat mij betreft op een acceptabele aantrekkelijke manier waardoor je de personages echt tot in detail leert kennen, dit geldt zowel voor hun krachten als hun beperkingen. Mina en Vincent kampen beiden met beperkingen die hun dagelijks functioneren sterk beïnvloeden, ondanks dat dit veelvuldig aan bod komt stoort het mij totaal niet. De manier waarop het in kaart gebracht wordt is passend in het totaalplaatje, het is een wezenlijk onderdeel van hun dagelijks functioneren.

De hoofd- en bijzaken zorgen ervoor dat je verstrikt raakt in een spannend verhaal waarin de plot dusdanig goed is uitgewerkt dat je pas tegen het einde in de gaten krijgt hoe de vork precies in de steel zit.

Om de moordenaar te vinden moet er letterlijk flink gepuzzeld worden. Wanneer alle stukjes op zijn plaats vallen lijkt de rol van Vincent afgerond maar niets is minder waar.

Aangezien het hier het eerste deel van een trilogie betreft ben ik zeer benieuwd hoe het vervolg met Mina en Vincent in het vat gegoten gaat worden. Ik laat me hierin graag verrassen en kijk dan ook hals reikend uit naar het volgende deel.

Box

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Psychologie: 5
Plot: 5

Box krijgt van mij wel verdiend 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)