Poolnacht

Titel: Poolnacht
Auteur: Ragnar Jónasson
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Willemien Werkman
Publicatiedatum: April 2021
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan 1 miljoen boeken in 21 talen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Mörda Dead Good Reader Award en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ragnar woont in Reykjavik en geeft daar ook les aan de rechtenfaculteit van de universiteit.

Achterflap:
Poolnacht is het derde boek van de ‘Donker IJsland’-serie. Hieraan vooraf gingen ‘Sneeuwblind’ en ‘Inktzwart’.
1955. Twee jonge stellen verhuizen naar de onbewoonde, geïsoleerde fjord Héðinsfjörður. Hun verblijf eindigt abrupt wanneer een van de vrouwen onder mysterieuze omstandigheden om het leven komt. De zaak wordt nooit opgelost. Vijftig jaar later duikt een oude foto op, en daaruit wordt duidelijk dat de stellen wellicht helemaal niet de enige bewoners van de fjord waren. In het nabijgelegen Siglufjörður probeert de jonge rechercheur Ari Thór te achterhalen wat er die noodlottige avond gebeurde. De zaken nemen een sinistere wending wanneer een kind vermist raakt op klaarlichte dag. Met een stalker op de vlucht en Siglufjörður in quarantaine, lijkt het erop dat het verleden hen op ijzingwekkende wijze achtervolgt.

Mijn mening:
Als je de eerste twee delen van de serie hebt gelezen ben je reeds bekend met Ari Thór en ook nu weer gaat hij op onderzoek uit, maar dan nu met betrekking tot een cold case zaak. Het verhaal loopt moeizaam en of het door de omgevingstemperatuur komt: het blijft koud aanvoelen. De personages worden niet echt interessant en ook Ari blijft gevoelsmatig onder de maat functioneren. En hoe de auteur ook probeert de spanning erin te bouwen, alles blijft toch erg vlak en matig overkomen.

Naar het einde toe wordt op een monotone manier uitleg gegeven over hoe alles in elkaar zit, maar dit komt verder niet als een verrassing. Voor een echte thrillerfan schiet deze serie toch wel het een en ander tekort en zijn de IJslandse benamingen en namen een struikelblok om het als een heerlijk verhaal te laten voelen. Het vierde deel ‘Ademloos’ staat al klaar en het is aan de lezer de keus om deze op te pakken.

Ik geef Poolnacht 2,5 ster.

Danielle

Waardering: 2.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)