Stilte

Titel: Stilte
Auteur: Yrsa Sigurðardóttir
Serie: Freyja & Huldar #6
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Willemien Werkman
Publicatiedatum: januari 2022
Aantal bladzijdes: 448
Recensie: Amanda

Auteur
Yrsa Sigurðardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan tien thrillers, die in ruim dertig landen in vertaling zijn verschenen. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik. Stilte is het zesde en laatste deel in de serie met Freyja en Huldar in de hoofdrol.

Achterflap
Op een koude dag in Reykjavik verdwijnt een baby uit een kinderwagen. Op haar plek vindt de vader het lijkje van een ander kind. Het onderzoek naar de vermiste baby leidt al snel naar de draagmoeder. De dader van de verdwijning wordt echter niet gevonden, en de baby blijft spoorloos.

Elf jaar later overlijdt een meisje aan het mazelenvirus. Haar vader gaat op zoek naar de drager van het virus om wraak te nemen voor de dood van zijn dochter. Ondertussen wordt in een ander deel van de stad in een verlaten auto het lichaam van een vrouw gevonden.

Politieagent Huldar en kinderpsycholoog Freyja worden geconfronteerd met drie heel verschillende zaken, die met een onzichtbare draad met elkaar verbonden lijken te zijn. En alle drie de zaken worden omringd door een hoge muur van stilte.

Mijn mening

Ze had de afgelopen maanden veel geleerd. Onder andere dat je je leven kon leven terwijl de mensen zich tegen je hadden gekeerd. De wil om het iedereen naar de zin te maken en de lieve vrede te bewaren was verdwenen. Het was vechten tegen de bierkaai. Wat ertoe deed was in harmonie te leven met wie je het liefst was – en met wie ook om jou gaf.

Dit zesde en laatste deel in de serie met Freyja en Huldar draait om de verdwijning van een baby en het overlijden van een jong meisje. Deze twee dingen zijn kleine schakels in een groter geheel, dat in werking treedt na het overlijden van het meisje. Het rad begint te draaien en draaien tot het op den duur zo hard gaat dat het niet meer te stoppen is. Het zorgt ervoor dat wat ooit stiekem was weggestopt, onvermijdelijk aan het licht lijkt te komen. Iets wat het leven van meerdere personen volledig op zijn kop zet.

Freyja krijgt in dit laatste deel weer een wat grotere rol toebedeeld. Inmiddels is ze werkzaam als psycholoog bij de politie, waarbij ze eigenlijk voornamelijk ingezet dient te worden wanneer het kinderen betreft. Maar ook bij andere zaken zal ze haar steentje bij moeten dragen. Leuk dat ze weer meer meespeelt, en heel knap dat ze zich in deze totaal andere wereld staande weet te houden. Want als kinderpsycholoog is meewerken aan een zaak waar in eerste instantie enkel volwassenen bij betrokken zijn, toch een totaal ander werkveld. Huldar is blij dat Freyja bij de politie is gaan werken, hierdoor ziet hij haar veel vaker, maar dat maakt het aan de andere kant ook weer ingewikkelder. Hij probeert nog steeds toenadering te zoeken, zei het wat subtieler. Huldar is belast met een vreselijk gruwelijke en ingewikkelde zaak waarbij Freyja ook wordt ingezet. De samenwerking verloopt vrij goed. De vraag is alleen of Freyja wel is opgewassen tegen al dit geweld en deze gruwelijkheden.

Sigurdardottir heeft met dit laatste deel een mooie afsluiting gevormd. Het verhaal start vlot, maar kabbelt op den duur wat voort. Tegen het einde komt de vaart er weer in en volgen de gebeurtenissen elkaar vlot op. Het verhaal is over het geheel genomen vrij spannend met een uitschieter naar heel spannend. Een prettige schrijfstijl en herkenbare personages zorgen ervoor dat het verhaal lekker leest. De wisselingen van perspectief zorgen ervoor dat het verhaal de nodige diepgang krijgt en je het verhaal vanuit verschillende oogpunten meemaakt. Dit is zeker een pluspunt, aangezien er veel mensen betrokken zijn op verschillende vlakken. De ontknoping was onverwacht en verrassend en zorgde voor een grijns op mijn gezicht, want die had ik niet zien aankomen.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4

Stilte krijgt van mij een mooie 4 sterren.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)