Op 15 maart verschijnt bij uitgeverij Cargo de thriller De man zonder gezicht van Tomas Ross.

Het verhaal

De man zonder gezicht
Omslagontwerp:
Villa Grafica

In de jaren zestig van de vorige eeuw is Nederland een broeinest van activiteiten en infiltraties door Russische en Oost-Duitse geheim agenten. De Binnenlandse Veiligheidsdienst heeft handenvol werk aan het monitoren van vredesbewegingen, studenten, pacifisten, provo’s en jonge socialisten. Binnen de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi, blijkt een mol actief te zijn voor het Westen. Omdat de mol wordt aangestuurd door een Nederlander met de codenaam Vos, stuurt Markus Wolf, de op een na machtigste man van de dienst, zijn topspion Alleman naar Nederland. In Den Haag gaan bij de naam Alleman de alarmbellen af en oud-verzetsman Luuk Jonker wordt ingeschakeld. Kort na de oorlog joeg Jonker bij een zoektocht op collaborateurs al tevergeefs op Alleman. Niemand weet wie hij is. Jonkers zoektocht leidt hem van Zuid-Limburg naar het grimmige Oost-Berlijn en vandaar naar Italië, waar hij terechtkomt in een moorddadig steekspel van geheime diensten, en een schokkende ontdekking doet over een van de grootste doofpotaffaires uit de oorlog.

Over de auteur

Tomas Ross is de grootmeester van de Nederlandse thriller. Zijn meest recente thrillers zijn de bejubelde serie De Indië-trilogie, Blonde Dolly en Indisch requiem. Hij is drie keer bekroond met De Gouden Strop. Ross woont en werkt in De Haag.

Boekpresentatie

Op donderdag 17 maart om 19.00 uur is Tomas Ross te gast bij boekhandel Paagman in Den Haag (locatie Frederik Hendriklaan 217). Aanmelden kan via de link.

Tomas Ross over zijn vader

Foto: Iona Hogendorn

‘Als oud-verzetsman werd mijn vader in juli 1945 aangenomen bij het toen net opgerichte Bureau Nationale Veiligheid (BVD), nu de AIVD. Hij heeft ruim vijfentwintig jaar bij de BVD gewerkt, tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Ik weet nog niet veel van wat mijn vader precies deed. Hij was de meest beminnelijke en charmante man die ik heb gekend, maar is wat die BVD betreft nog steeds een mysterie. Hij was, zei hij, ambtenaar bij Binnenlandse Zaken. Dat klopte, daar viel de BVD onder. Maar waarom werd hij dan zo vaak thuis opgehaald door een auto met chauffeur en kwam hij soms pas om middernacht weer terug, of soms zelfs de volgende dag? 

Hij stierf in 1971 aan een hartstilstand. Meteen na zijn overlijden kwamen er twee collega’s van de BVD op bezoek. Na hun vertrek was de muurkast met dossiermappen in mijn vaders werkkamer leeg. Had ik die mappen maar bekeken, maar ik was toen niet in zijn werk geïnteresseerd. Pas na zijn dood begreep ik dat hij in Manchester was opgeleid door de CIA en de Britse geheime dienst MI6. Toen ook hoorde ik dat hij al tijdens de oorlog voor de Britten had gewerkt onder de codenaam Sheldrake. En ik weet dat hij de dubbelspion King Kong heeft verhoord en dat hij betrokken was bij operaties tegen de Stasi en tegen de Russische veiligheidsdiensten in Nederland.


Kijk voor nog meer nieuws op www.thrillersandmore.com

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)