Er komt weer heel wat moois aan!

Slagzij – Horst Enger (22 maart)

In Slagzij ontdekt inspecteur Sofia Kovic een verband tussen verschillende moordzaken in Oslo in het afgelopen anderhalf jaar. Voordat ze iemand anders bij de politie op de hoogte brengt, probeert ze haar baas Alexander Blix te bereiken. Maar tegen de tijd dat Blix haar kan terugbellen, is Kovic al doodgeschoten in haar huis. Het lijkt op een keiharde afrekening. En in het appartement onder dat van Kovic lukt het Blix’ dochter Iselin maar net om aan hetzelfde lot te ontsnappen.

Vier dagen later zitten Blix en misdaadjournalist Emma Ramm in een verhoorkamer tegenover de nationale recherche. Blix heeft een man doodgeschoten en Ramm heeft dit zien gebeuren. In het ziekenhuis vecht Iselin voor haar leven. Blix weet inmiddels niet meer wie hij nog kan vertrouwen. En wat erger is: hij weet niet of Iselin het zal redden. Bovendien is hij er niet zeker van dat hij de juiste man heeft neergeschoten…

Drie vrouwen – Anders Roslund (29 maart)

Het gaat goed met inspecteur Ewert Grens. Een fantastisch jongetje noemt hem ‘opa’ en voor het eerst in dertig jaar is er een vrouw voor wie hij zich netjes wil kleden. Hoe kan dit omslaan in een nachtmerrie van dodelijke injecties, ontvoeringen en slaven- en orgaanhandel? En waarom leidt dat tot de moord op iemand die dicht bij Ewert staat?

De man zonder gezicht – Tomas Ross (15 maart)

In de jaren zestig van de vorige eeuw is Nederland een broeinest van activiteiten en infiltraties door geheime diensten aan beide kanten van het IJzeren Gordijn. De Binnenlandse Veiligheidsdienst heeft handenvol werk aan het monitoren van vredesbewegingen, studenten, pacifisten, provo’s en jonge socialisten.
Binnen de Oost-Duitse geheime dienst opereert een mol voor het Westen. Omdat de mol wordt aangestuurd door een Nederlander met de codenaam Vos, stuurt Markus Wolf, de op een na machtigste man van de Stasi, zijn topspion Alleman naar Nederland.
In Den Haag gaan bij de naam Alleman de alarmbellen af en oud verzetsman Luuk Jonker wordt ingeschakeld. Kort na de oorlog joeg hij bij zoektocht op collaborateurs al tevergeefs op Alleman. Niemand weet wie hij is, zelfs Jonkers toenmalige vriendin niet die voor hem werkte en ten onrechte gevangen werd genomen.
Jonkers zoektocht leidt hem van Zuid-Limburg naar het grimmige Oost-Berlijn en vandaar naar Noord Italië waar hij terecht komt in een moorddadig steekspel van geheime diensten, en een schokkende ontdekking doet over één van de grootste doofpot affaires uit de oorlog.

Slagschaduw – Jo Claes (25 maart)

Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de Federale Politie van Leuven, krijgt op een dag de vraag van zijn buurvrouw Tine om samen naar de film Slagschaduw te gaan kijken. De prent vertelt het verhaal van een uit de hand gelopen burenruzie over een boom in de tuin van het ene koppel die het licht wegneemt uit de tuin van het andere. Tenminste, dat lijkt zo, maar volgens Tines zus Karlien is er iets heel anders aan de hand. De regisseur van de film is haar ex-man en Karlien is ervan overtuigd dat de film symbolisch is en een verschrikkelijk geheim onthult over de plotse dood van haar vriend. Berg laat zich overhalen om naar de bioscoop te gaan. De film is spannend en heeft een onthutsend slot, meer is er zijns inziens niet aan de hand. Wanneer Karlien hem een reeks argumenten geeft die haar vermoeden moeten staven, blijft Berg bij zijn mening, maar door de corona-epidemie heeft hij niets omhanden en uit verveling besluit hij om de zaak toch te onderzoeken. Wat hij stap voor stap ontdekt, is zo gruwelijk en ongelooflijk dat hij geen idee heeft hoe hij ooit Karliens gelijk kan bewijzen.

Verdoemd – Jerome Loubry (18 maart)

In een chique wijk in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince wordt voor de tweede keer in een week een vermoord echtpaar aangetroffen. Hun verminkte lichamen liggen aan het voeteneinde van het bed.

Alles wijst op een rituele moord. In Haïti, waar voodoo een officiële godsdienst is, berichten de kranten dan ook al snel over een voodooseriemoordenaar. Inspecteur Simon Bélage wil van die speculaties niets weten. In zijn ogen is voodoo puur bijgeloof en ligt het motief van de moorden eerder bij de kinderhandel en de corruptie die het land teisteren. Samen met zijn partner Manus en dochter Rachelle gaat hij op onderzoek uit. Hun zoektocht leidt naar een oud weeshuis dat de sinistere bijnaam ‘Het gelukkige graf’ draagt. Bélage duikt in het verleden van het allang gesloten weeshuis, en ontdekt meer dan hem lief is. Wat heeft zich al die jaren geleden tussen deze muren afgespeeld? En hoeveel mensen zullen daar nu nog de prijs voor moeten betalen?

Een lang weekend – Laure van Rensburg (15 maart)

Ellie is een bescheiden en zeer intelligente studente aan New York University. Steven is een knappe en gerespecteerde docent op een elitaire school in Manhattan. In zijn omgeving wordt met jaloezie naar de relatie met zijn jongere vriendin Ellie gekeken.
Wanneer het stel voor het eerst samen een weekend weg gaat, kunnen ze beiden niet wachten om elkaar beter te leren kennen. Maar als ze tijdens een sneeuwstorm vast komen te zitten in het afgelegen huis, slaat de sfeer om en wordt duidelijk dat zowel Ellie als Steven grote geheimen met zich meedraagt – en dat een van hen het weekend niet zal overleven…

Water – Lara Reims (16 maart)

Wat doe je als de wereld op slot zit? Lizzie zit op een eiland, op een kostschool. Daar probeert ze bij te komen van de gebeurtenis die het afgelopen jaar voor haar verpest heeft en haar bij haar ouders heeft weggejaagd. Maar dan gaat het eiland op slot. En offline. Alleen mensen met het goede paspoort mogen blijven, de rest wordt eruit geknikkerd. Lizzie heeft niet het goede paspoort. Maar op school is ze veilig, omdat ze nog geen zestien is. Tot één van haar klasgenoten haar geheim blijkt te kennen. Dan vindt Lizzie die koffer. De zee werpt hem haar zo in de schoot. Er zit een chip, die op een onbegrijpelijke manier met haar hoofd lijkt te communiceren. Iemand vertelt haar dat ze weg moet van het eiland, zo snel mogelijk. Lizzie vlucht. Maar de wereld van vroeger blijkt niet meer te bestaan. Alles staat op zijn kop. Lukt het Lizzie om weer een thuis te vinden? 

Thuis draag ik bij me – Cecile Korevaar (15 maart)

‘Thuis draag ik bij me’ is een beklemmende, rauwe jongerenroman die de vlucht vanuit Syrië weergeeft zoals hij is: ongelooflijk zwaar, stressvol, mensonterend, verstoken van hoop – en soms zelfs met een dodelijke afloop. Door aangrijpende flashbacks begrijpt de lezer steeds beter waarom de hoofdpersonen Wassim, Laila en Romeo ondanks alle gevaren deze reis toch maken. Met ‘Thuis draag ik bij me’ geeft Cecile Korevaar een gezicht aan de duizenden mensen op de vlucht. Een enorm waardevolle toevoeging aan de dialoog over vluchtelingen.

Een tijdloze liefde – Santa Montefiore (29 maart)

In het Noord-Italië van de jaren dertig groeit Evelina op als knappe jongste dochter van de familie Pierangelini. Ze is verliefd op Ezra Zanotti, de muzikaal getalenteerde zoon van een Joodse stoffenhandelaar. Tussen de twee ontluikt een geheime romance, maar als in 1939 Mussolini een verbond sluit met Hitler komt hun toekomst op losse schroeven te staan. Als overtuigd patriot denkt Ezra’s vader dat de nazi’s hem en zijn familie met rust zullen laten maar ze worden allemaal gevangengenomen. Als niemand van hen na de oorlog terugkomt, vertrekt Evelina met een gebroken hart naar Amerika.

Evelina weet dat ze Ezra nooit zal kunnen vergeten, maar vastberaden om ondanks alles toch weer gelukkig te worden slaagt ze erin een nieuw bestaan op te bouwen en opnieuw de liefde te vinden. Maar dan, op een regenachtige dag in oktober 1959, wordt de grond onder dat nieuwe bestaan weggeslagen.

De Ierse minnaar – Katie Fforde (8 maart)

Thea ontmoet tijdens een vakantie in de Provence een aantrekkelijke Ierse kunstenaar die niet alleen van schilderen houdt…

Reunie in Spanje – Anna Thomas (8 maart)

Ellen voelt zich in Spanje veel vrolijker en minder tobberig dan in Nederland. Ze kan goed overweg met Carlos en binnen enkele dagen krijgt ze gevoelens voor hem die ze voor Nick lang niet meer heeft gehad, maar waar ze niets mee durft te doen. Ze besluit om orde op zaken te stellen, schrijft een brief aan Nick en begint met de zoektocht naar haar biologische moeder. Durft ze de waarheid onder ogen te zien?

Ondertussen is Judith druk bezig met de voorbereidingen voor het ‘huwelijk’ van haar en Paul, en kan Linda niet meer om haar gevoelens voor Luca heen. Maar waarom zoekt hij ineens geen toenadering meer?

Leave a Reply

  • (not be published)