Kamer 19

Titel: Kamer 19
Auteur: Marc Raabe
Serie: Tom Babylon #2
Genre: thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Marcel Misset
Publicatiedatum: Februari 2022
Aantal bladzijdes: 480
Recensie: Lilian

Auteur
Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse auteur en tevens redacteur, grafisch ontwerper en manager van zijn eigen filmproductiebedrijf. Op de middelbare school zette hij samen met een vriend een filmproductiebedrijf op, school en examens waren secundair. Daarna wilde hij naar de Hogeschool voor film en televisie in München, maar werd niet aangenomen. Met dezelfde schoolvriend startte hij in 1990 zijn eigen filmproductiebedrijf: ’24/25 TV Film Productions GmbH’.

Zijn debuut Kerf  (Schnitt, 2012) is een zeer filmisch beschreven psychologische thriller. De media spraken over een verbluffend en met absolute precisie geschreven debuut. Daarna verscheen van Raabes hand in hetzelfde genre: Der Schock (2013), dat werd genomineerd voor de Leserpreis 2013 voor beste boek. In 2015 volgde zijn derde thriller: Heimweh (2015). 

Na deze standalones begon Raabe aan een serie. Hij creëerde de personages Tom Babylon (rechercheur) en Sita Johanns (psychologe). In Duitsland verschenen tot nog toe drie boeken, het eerste dateert van 2018. 

Cover
De rode cover met de zwarte veer die door de titel heen loopt Kamer 19 is geheel in stijl met de cover van deel 1, Sleutel 17. Daar was de cover zwart met een blauwe veer. De veer komt ook dit keer weer terug in het verhaal. Hierna zijn de getallen even op, deel 3 in de serie met Tom Baylon heeft als titel Horzel.

Achterflap/samenvatting
Op het openingsevenement van de Berlinale zorgt een snuff-movie voor een massale schok. Ruim 1800 sterren en beroemdheden zien hoe een gruwelijke moord op camera is vastgelegd. Het slachtoffer is de dochter van burgemeester Otto Keller. De dader dreigt dat het niet bij deze moord zal blijven.
Rechercheur Tom Babylon en psychologe Sita Johanns staan met hun onderzoek naar de moord onder hoge druk. Maar een groep beroemdheden rond Otto Keller werkt hen tegen. De burgemeester heeft duidelijk iets te verbergen.
Op de plaats-delict ontmoet Babylon een angstige getuige: een meisje van elf jaar oud dat niet kan praten. Haar enorme gelijkenis met Toms vermiste zus Viola rijt oude wonden bij hem open. Dan wordt de dochter van een andere Berlijnse beroemdheid ontvoerd. En plotseling realiseert Sita Johanns zich dat er een verband bestaat tussen haar en de slachtoffers: een vreselijke gebeurtenis in haar jeugd – en het getal negentien.

Mijn mening
Kamer 19 is het tweede deel in de serie met rechercheur Tom Babylon in de hoofdrol. Samen met psychologe Sita Johanns komt hij voor een zware taak te staan, het oplossen van de moord op de dochter van de burgemeester en daar blijft het niet bij. De zaak wordt bemoeilijkt doordat er veel hooggeplaatste mensen proberen hun geheimen te beschermen en verborgen willen houden.

Ook in dit deel maken we wisselingen in de tijd en dit keer leren we meer over Sita’s verleden te weten en komen er verbanden aan het licht die de wenkbrauwen doen fronzen. In het eerste deel kregen we meer inzicht in het verleden van Tom. Deze wisselingen maken het voor de lezer extra interessant en ik hoop dan ook dat Raabe dit in de komende delen zo vasthoudt.

Het geeft zoveel meer inzicht in de personages, waardoor ze tot leven komen en je als lezer echt met ze mee kunt leven en je je beter in de personages kunt verplaatsen.

De schrijfstijl van Raabe is vlot met een scherp randje en soms behoorlijk hard en duidelijk. Ik heb dan ook regelmatig met ingehouden adem en vertrokken gezicht de bloederige en botbrekende scenes gelezen. Zijn schrijfstijl is niet voor teergevoelige zielen.

Zijn gezicht is vlekkerig. Hij beeft over zijn hele lichaam. “Alsjeblieft”, smeekt hij. “Het gaat niet om mij. Het kan me niets schelen wat er met mij gebeurt. Ik probeer alleen… ik mag het niet zeggen… anders wordt het alleen maar nog erger…”

Voor mij is het duidelijk, ik kan niet wachten tot het derde deel uit komt in het Nederlands, want deze serie heeft mij gegrepen en ik wil alleen nog maar meer weten over Tom en Sita. Wanneer komen ze met hun verleden in het reine en wat is daarvoor nodig? Van mij mogen ze daar heel lang over doen…

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Kamer 19 van Marc Raabe krijgt van mij de welverdiende 5 sterren.

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)