Vanuit het duister

Titel: Vanuit het duister
Auteur: Eva Björg Ægisdóttir
Serie: Forbidden Iceland #1
Genre: Thriller
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Willemien Werkman
Publicatiedatum: December 2021
Aantal bladzijdes: 314 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Eva Björg Aegisdóttir groeide op in Akranes, het decor van haar thrillers, maar woont en werkt inmiddels in Reykjavík. Voor haar debuut Vanuit het duister ontving zij de Blackbird Award, de prijs voor het beste IJslandse thrillerdebuut van het jaar.

Achterflap:
Het lichaam van een vrouw wordt gevonden bij de lokale vuurtoren in Akranes op IJsland. Rechercheur Elma, die na jaren weer terug is in haar geboortedorp, stuit op een ingewikkelde zaak waarbij een reeks duistere geheimen wordt blootgelegd. Zaken uit het verleden die niet alleen op de vermoorde vrouw betrekking hebben, maar op de hele gemeenschap. Geheimen die sommige mensen angstvallig verborgen houden, en waar mensen voor over lijken gaan…

Mijn mening:
Wauw, wat een goed debuut vond ik dit, ik heb het boek echt in één ruk uitgelezen.

Het verhaal begint met een schuin gedrukt stuk tekst, geschreven door een bang jong persoon. Om de paar hoofdstukken komt dit personage terug en het wordt langzaam duidelijk wat haar in haar jonge leven is overkomen en haar heeft gevormd tot wie ze nu is. Het zijn ingrijpende teksten die je raken tot op het bot.

Ondertussen maken we kennis met Elma, zij is vanwege een heftige gebeurtenis halsoverkop uit Reykjavik vertrokken om in haar geboorteplek Akranes als agent aan het werk te gaan. Akranes is een klein dorp met weinig inwoners waar iedereen elkaar kent. Dit maakt het werk voor Elma en haar team complex, als er plotseling een vermoorde vrouw bij de vuurtoren wordt aangetroffen. Elma gaat spitten in het verleden en dit zorgt voor veel ophef onder de bewoners. Lang bewaarde geheimen worden op een voorzichtige manier bloot gelegd. Het valt niet mee om werk en privé gescheiden te houden als je voelt dat je persoonlijke betrokkenheid zo groot is. Elma weet zich echter professioneel te blijven gedragen, maar is dat voldoende om de zaak op te lossen?

Björg Ægisdóttir heeft niet alleen een goed plot bedacht en uitgewerkt, ze heeft ook zeker zo veel aandacht besteed aan het neerzetten van de gevoelens en karakters van de personages.

Zij heeft een schrijfstijl waardoor je meeleeft op alle fronten. Je voelt angst, verdriet, afgunst en achterdocht en ook wraak wordt zeker niet geschuwd, zij weet spanning en de persoonlijke achtergrondverhalen perfect te combineren.

Björg Ægisdóttir is een auteur om in de gaten te houden, zij heeft mij meteen weten te overtuigen van haar kwaliteiten; kom maar op met het volgende deel zou ik zeggen.

Vanuit het duister krijgt van mij 5 sterren.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)