Oud en nieuw

Titel: Oud en nieuw
Auteur: Gary Veerman
Genre: Feelgood
Uitgever: In eigen beheer
Publicatiedatum: November 2021
Aantal bladzijdes: 447
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Op haar veertiende overleefde Gary Veerman (35) ternauwernood de Nieuwjaarsramp, waarna ze met zowel zichtbare als onzichtbare littekens gewoon door moest gaan, net zoals de rest van het dorp. Maar het werkte niet: ze ontwikkelde depressies en PTSS en vooral de hoge eisen van haar eigen omgeving maakten dat ze bijna tien jaar lang stil stond en zichzelf schaamde.

Achterflap:
Negen jaar geleden overleefde Angel de gruwelijke nieuwjaarsramp in Volendam, met zichtbare, maar vooral onzichtbare littekens als gevolg. Ze staat nog altijd stil. Waarom kan ze niet gewoon doorgaan zoals iedereen om haar heen? Onacceptabel, in het beruchte dorp waar iedereen elkaar kent en in de gaten houdt. Niet lullen maar pellen. Angel begint aan een intensieve groepstherapie die haar moet helpen haar leven weer op de rit te krijgen. Alles of niets. Ze duikt niet alleen in haar eigen verleden maar ook in dat van haar overgrootmoeder Grietje, een sterke, eigenzinnige Volendamse vrouw. Honderd jaar geleden was Grietje een veelgevraagd model in de kunstenaarskolonie Volendam en werd zo wereldberoemd. Ze beleefde een geheime, maar hartstochtelijke romance met de Amerikaanse kunstschilder Benjamin.

Hoe is het afgelopen? Samen met de aantrekkelijke achterkleinzoon van Benjamin gaat Angel op zoek naar antwoorden. Is het meeslepende verhaal van haar overgrootmoeder de sleutel om voor eens en altijd met haar eigen angsten af te rekenen?

Mijn mening:
Oud en nieuw, een titel die je op twee manieren uit kunt leggen; verder staat op de cover nog de zin ‘Van de hemel naar de hel en terug’, dit is de exacte omschrijving van een emotioneel, diepgaand en zeker ook romantisch verhaal.

Gary Veerman heeft dit verhaal geschreven vanuit haar eigen ervaringen, het is het product

van haar verwerkingsproces nadat ze tien jaar geleden een van de vele slachtoffers was van de cafébrand in Volendam.

Een verhaal waarin emoties alle kanten opvliegen, van huilen naar lachen en weer terug. Het verhaal is verdeeld in verschillende periodes uit het leven van Angel. Een heftige start waarin je na de korte proloog als lezer getuige bent van de brand in Volendam. Tot in detail beschrijft Angel wat ze meemaakt, dit gaat je niet in de koude kleren zitten.

Slachtoffers, zo onherkenbaar dat ze alleen nog te herkennen waren aan een moedervlek of kledingstuk. Er werden talloze vingers geamputeerd, hoofden kaal geschoren, huidtransplantaties uitgedeeld, stekkers eruit getrokken en vele gezichten zouden altijd onherkenbaar blijven.

Ze heeft een goede kijk op de manier waarop buitenstaanders naar Volendammers kijken. Hierin wordt humor met een vleugje cynisme niet geschuwd en het is echt precies zoals het is, tenminste, als ik namens mezelf spreek.

Vervolgens gaat Angel na jaren psychisch tobben een traject in om weer gelukkig te kunnen worden. Ze haalt daarbij vooral steun uit een oud dagboek van haar overgrootmoeder Grietje, die het op liefdesgebied flink voor de kiezen heeft gehad. Het dagboek maakt Angel nieuwsgierig en vervolgens gaat ze op zoek naar het complete verhaal. Een klein minpunt was voor mij dat het verhaal van Grietje net iets te uitgebreid was, verder heb ik echt van het totaalplaatje genoten.

Ik wil anderen meenemen op de reis die ik maak – Grietje haar reis. Ik lees haar woorden en schrijf totdat ik niet meer weet waar de letters eindigen en mijn fantasie begint. Ik ben nieuwgierig en voel een sterke drang om uit mijn eigen wereld te ontsnappen en in die van mijn overgrootmoeder te stappen – heel lang geleden.

Wat er daarna allemaal gebeurt moet iedereen zelf lezen in dit geromantiseerde, dramatische en aangrijpend liefdesverhaal waarin je duidelijk voelt dat het gebaseerd is op ware feiten. Gary Veerman heeft haar eigen leven na het meemaken van de cafébrand verwerkt door het volgen van intensieve therapie en heeft vervolgens haar ervaringen gebruikt om er een mooie roman over te schrijven, petje af voor dit debuut.

Alles leest alsof het echt gebeurd is, fictie en non-fictie zijn naadloos in elkaar verweven.

Het boek is uitgegeven in eigen beheer, dit is altijd spannend aangezien er dan geen uitgever is die alles checkt en corrigeert is, daar is in dit verhaal niets van te merken. De schrijfstijl  is magnifiek, recht uit het hart en het leesplezier is hierdoor fantastisch.

Oud en nieuw krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)