Bieb op stelten

Titel: Bieb op stelten
Auteur: Femke Dekker
Serie: De Magische Bieb #1
Illustrator: Mark Chambers
Genre: Kinderboeken
Uitgeverij: Billy Bones
Publicatiedatum: Februari 2022
Aantal bladzijdes: 108
Recensie: Amanda

Cover
De cover viel mij direct op. Sowieso de titel De Magische Bieb (ik hou van magie, dus dat triggert al) samen met het kleurgebruik en de illustraties van de kinderen zorgden ervoor dat ik nieuwsgierig werd. Na het lezen van de achterflap was ik verkocht. Erg aantrekkelijk en ik denk dat dit voor kinderen ook zo is.

Auteur
Femke Dekker (1973) heeft een hoofd vol fantasie. Draken, heksen, bijzondere wezens… Zodra Femke eenmaal begint te fantaseren bedenkt ze de meest magische verhalen. De Magische Bieb is haar eerste serie bij Billy Bones. Femke woont met haar drie kinderen en poes Winnie in Zutphen.

Achterflap
Een onverwachte ontmoeting in een mysterieuze bibliotheek. Jonas, Wilgje en Stan ontdekken dat er iets vreemds aan de hand is… Lukt het ze om het magische wezen dat ronddwaalt te vangen?

Mijn mening

Ze vinden het leuk om hem Dikkie Dik te noemen. Jonas vindt zichzelf niet echt dik. Maar ze pesten hem er wel mee.

Wat leuk om kennis te maken met Jonas (en later met Stan en Wilgje), al is de eerste kennismaking wel een beetje verdrietig. Jonas wordt namelijk achternagezeten door drie pestkoppen die hem proberen te pakken en hem Dikkie Dik noemen. Om aan de pestkoppen te ontkomen rent hij een oud gebouw is, maar ze volgen hem. Totdat hij wordt geholpen door de bibliothecaris (hij blijkt een bieb ingelopen te zijn) en een standbeeld. Dit is het begin van een spannend avontuur in de bieb, waar hij eerst Stan en later Wilgje ontmoet. Stan is met zijn moeder boeken aan het uitzoeken en Wilgje helpt in de bieb met opruimen van de boeken. Er gebeuren onverklaarbare en geheimzinnige dingen in de bibliotheek. Kunnen ze het raadsel oplossen?

Femke Dekker heeft met dit eerste deel een heel leuk en vlot te lezen boek op de markt gebracht. Het is erg eenvoudig te lezen, dus ook erg fijn voor kinderen die nog wat moeite hebben met lezen. Korte zinnen en een duidelijk, vrij groot lettertype met voldoende witruimte om het overzichtelijk te houden. Het lijkt mij daardoor ook geschikt voor kindjes met dyslexie of kinderen die niet (zo) van lezen houden. Door de korte zinnen en het eenvoudige taalgebruik kan het voor de iets meer gevorderde kinderen misschien iets te simpel en wat voorspelbaar zijn. Er komen herkenbare onderwerpen in voor, zoals pesten. Maar de nadruk ligt meer op het sluiten van vriendschap en elkaar helpen. Deze onderwerpen zijn verwerkt in een goeie dosis spanning, avontuur, humor en magie. Een goede balans! Het gebruik van de mooie illustraties in het boek zorgen voor een leuke en aantrekkelijke afwisseling. Hele mooie toevoeging.

Bieb op stelten krijgt van mij een mooie 4 sterren.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)