Toeval

Titel: Zand erover: Toeval #1, Toekomst #2, Toegift #3
Auteur: Susan Muskee
Serie: Zand erover
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Kobo Original
Publicatiedatum: Oktober 2021
Aantal bladzijdes.: 355 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Susan Muskee (1993) schrijft ’s zomers het liefst in de zon op haar dakterras en ’s winters op de grond in de woonkamer met haar rug tegen de radiator (niet erg arbo-technisch verantwoord, wél lekker warm). Als stemacteur en tekstschrijver reist ze het hele land door, maar ze komt altijd terug naar ‘haar’ stad Deventer. Al was het maar voor de liefdes van haar leven: haar verloofde Coen en haar kat Tony. Niet per se in volgorde van belangrijkheid.

Toekomst

Samenvatting:
Toeval
Het leven van Roos van Vlierden gaat over rozen – letterlijk. En muziek. En verzekeringen, kaarsen, stiltes, en… doodskisten. Als uitvaartverzorger helpt ze nabestaanden hun dierbare een waardig afscheid te geven. Het is alleen een beetje jammer dat ze altijd aan het werk is, waardoor haar liefdesleven op zijn zachtst gezegd… meer dood dan levend is.
Toekomst
Nu Roos’ vader met pensioen gaat en eindelijk zijn gedroomde wereldreis gaat maken, is het tijd om het familiebedrijf over te nemen. Roos heeft grootse plannen met uitvaartonderneming Decoro Vale, waaronder het eindelijk digitaliseren van de inmiddels al dertig jaar lopende administratie. Als ze op een uitvaartbeurs haar jeugdliefde Daniël weer tegen het lijf loopt, valt alles op zijn plek: Daniël is eigenaar van een goedlopend IT-bedrijf en is daarmee dé persoon om te helpen met haar plannen.
Toegift
Het leven van Roos lijkt voor de verandering eens niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk over rozen te gaan: ze is dolgelukkig met haar grote liefde, haar uitvaartonderneming loopt goed en ze is zelfs op zoek naar extra personeel. Als ze wordt gevraagd om de uitvaart te verzorgen van de wereldberoemde popster Jenny Jones, staat haar wereld even stil: Jenny is een oud-studiegenote van Roos, wiens leven door een noodlottig ongeval abrupt ten einde is gekomen.

Toegift

Mijn mening:
De Zand erover-trilogie van Susan Muskee lees je in één ruk uit, het aantal bladzijden per e-pub zijn al lezend een stuk minder dan genoemd per boek vandaar mijn keuze om ze tot één recensie samen te voegen, anders wordt het naar mijn idee te veel van hetzelfde.

Roos van Vlierden runt samen met haar vader een uitvaartonderneming, geen alledaagse baan die je bij een jong iemand verwacht. Roos heeft haar zaakjes goed op orde en langzaamaan neemt ze de touwtjes in eigen handen en verdwijnt haar vader meer en meer naar de achtergrond. Dit gaat zeker niet zonder slag of stoot want tijdens het digitaliseren van het bedrijf blijkt niet alles op orde te zijn.

Ondertussen leren we Roos kennen als een leuk, sociaal, betrokken en behulpzaam iemand, dit vindt ook haar oude buurvrouw die grootse plannen heeft met Roos, en haar toekomst een beetje probeert uit te stippelen.

De boeken van Muskee lezen heerlijk weg, het is feelgood met een rauw randje, zij schuwt zeker de dood niet en weet deze op een mooie manier te bundelen met de realiteit.Muskee laat je voelen dat het leven gevierd moet worden want voor je het in de gaten hebt kan het zomaar abrupt voorbij zijn.

De Zand erover-trilogie heeft alles wat een goede feelgood nodig heeft; er is ruimte voor humor, verdriet vriendschap en vooral veel liefde.

Er ontstaan nieuwe vriendschappen en er worden bewust keuzes gemaakt, sommige eenvoudig maar sommige ook weloverwogen en diepgaand, zoals real life.

Ik heb er weer met volle teugen van genoten, als ik de verhalen afzonderlijk zou beoordelen zou elk boek van mij 3 sterren krijgen, dan zijn ze te beknopt en te snel uit, als trilogie is het een mooier geheel en kom ik uit op een compleet verhaal dat 4 sterren verdient.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)