Slagschaduw

Vrijdag 25 maart 2022 zag het nieuwste boek Slagschaduw van Jo Claes (Houtekiet) met Thomas Berg in de hoofdrol het levenslicht en mocht het de wijde wereld in. Om dit heugelijke feit te vieren was er een boekpresentatie in de Standaard Boekhandel te Leuven: de stad waar alle verhalen zich grotendeels afspelen.

Deze kans wilde ik niet missen en aangezien de boekpresentatie in de avond zou plaatsvinden was er nog tijd om de stad te verkennen. Leuven is sowieso een hele mooie stad met veel historie en dat zie je terug in de vele historische panden.

Als je in de stad van Thomas Berg gaat rondzwerven, dan kun je niet anders dan beginnen met een goede kop koffie op de grote markt bij Grambinus. Hier start Thomas Berg zijn werkdag met een dubbele espresso, volgens hem serveren ze hier de lekkerste koffie van Leuven.

Vanaf het terras valt mijn oog op de gevel van café In Den Engel, het beeld op de gevel is van een engel en prijkt op de cover van Race tegen de klok (een ‘tussen’ Berg, deel 14,5). Iets verder door komen we bij de Sint-Pieterskerk met daarop de jacquard, die op de cover staat van Voor wie de klok slaat.

Het prachtige weer maakte de wandeling door de stad nog fijner en al genietend van de zon gaan we op weg naar het appartement van Thomas Berg, dat zich in een zeventiende-eeuws pand bevindt. Het staat pal aan de rivier de Dijle. Voor zijn huis, aan de andere kant van het water, staat het kunstwerk wat op de cover van Dood in december prijkt.

Door de gehele stad zijn kunstwerken te zien die in de boeken met Thomas Berg voorkomen. Het is al snel duidelijk dat we niet alles kunnen gaan zien en maken nog een selectie. We lopen de Naamsestraat in, hier bevindt zich de Universiteitshal; dit is de plek waar, nadat het nieuwe academiejaar in de Sint-Pieterskerk wordt geopend, alle professoren naar toe lopen in een korte optocht. Deze korte optocht komt voor in Voor wie de klok slaat. Verderop in de Naamsestraat ligt het Atrechtcollege, dit college speelt een rol in Dood in December en Getekend vonnis. Op de cover van Getekend vonnis, staat de hemelglobe, die op de binnenplaats te vinden is.

Via het Groot Begijnhof zijn wij door een park via de Wolvepoortpad naar de Oude markt gelopen, waar veel studenten zich verzamelen op de vele terrasjes en oude trappen. Na een verkoelend drankje op een van de vele terrasjes zijn wij een restaurantje op gaan zoeken.

Na het eten nog even voor een heerlijke cappuccino naar café Grambinus, waar een paar uur daarvoor Jo Claes ook was geweest. Het is duidelijk dat Jo Claes hier regelmatig komt, want de kelners zijn goed met hem bekend.

Dan is het zover, de boekwinkel is langer geopend, speciaal voor alle genodigden die voor de boekpresentatie van Slagschaduw komen. Het is lekker druk in de zaal, onder in de zaak van Standaard Boekhandel stroomt al aardig vol. We worden verwelkomd door Vè Bobelyn, directeur van Houtekiet, die de avond opent en vol lof spreekt over Jo Claes. Net zoals de tweede spreker, een collega-auteur en boekhandelaar Kevin Valgaeren: hij vertelde al wat meer over Slagschaduw, zonder al te veel inhoud weg te geven. Het is duidelijk dat Kevin een fan is van Jo, want hij vergelijkt hem zelfs met Shakespeare, met een knipoog en grote glimlach, toch proef je de adoratie in zijn woorden.

Slagschaduw

Dan is het woord aan de auteur Jo Claes, hij is net als alle anderen blij dat we weer met z’n allen aanwezig kunnen zijn bij een boekpresentatie. Om het geheel op te luisteren heeft Jo een klarinettist en violiste uitgenodigd. Trouwe lezers weten dat er in zijn boeken vaak muziekstukken en/of opera’s aan bod komen. In Slagschaduw komt het muziekstuk La Sonata del Diavolo van Guiseppe Tartini, dat internationaal als The Devil’s Trill bekend staat, voor. Dit muziekstuk werd door de muzikanten ten gehore gebracht en is met name voor de violiste erg moeilijk om te spelen, het gaf mij kippenvel en was de perfecte aanvulling op de avond.

Na afloop was er nog tijd voor een drankje en was er de mogelijkheid om je boek te laten signeren, waar ik uiteraard gebruik van heb gemaakt. Het is altijd weer bijzonder om je één van je favoriete auteurs in levenden lijve te mogen ontmoeten. Veel tijd om te kletsen heb je niet, maar het was erg gezellig en de aanwezigheid vanuit Nederland werd dan ook gewaardeerd. Jo Claes nodigde ons zelfs uit om samen met hem Leuven te doorkruisen en nog meer kunstwerken en bekende plaatsen uit de serie met Thomas Berg op te zoeken. Die uitnodiging laat ik uiteraard niet aan mijn neus voorbijgaan!

Slagschaduw


Maar nu eerst Slagschaduw verslinden en jullie laten weten of Jo gelijk heeft, hij vindt namelijk dat Slagschaduw tot de top drie beste boeken uit de Thomas Berg serie behoort.

Groeten,
Lilian


Kijk voor meer nieuws op www.thrillersandmore.com

Leave a Reply

  • (not be published)