Oorverdovend

Titel: Oorverdovend
Auteurs: J.D. Barker & James Patterson
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Waldemar Noë
Publicatiedatum: februari 2022
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Amanda

Auteur

J.D. Barker brak internationaal door met Horen, zien, zwijgen – het eerste deel in de bestseller­trilogie over rechercheur Sam Porter. Zijn stijl wordt vaak vergeleken met die van Stephen King.

James Patterson is een van de populairste thrillerschrijvers ter wereld. Hij schreef bijna vijftig boeken die allemaal bestsellers werden en in veertig talen werden vertaald. Hij is vooral bekend door zijn Alex Cross-serie, waarvan twee delen werden verfilmd met Morgan Freeman in de titelrol.

Achterflap
Een mysterieuze natuurramp in het noordwesten van Amerika heeft een bergdorp volledig van de kaart geveegd. De jonge zussen Sophie en Tennant zijn de enige overlevenden. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe overleefden juist deze twee meisjes de ramp?

Het leger en een team van wetenschappers worden erheen gestuurd om het verschijnsel te onderzoeken, maar niet iedereen heeft hetzelfde motief. Zo wil psychologe dr. Martha Chan vooral de meisjes goed begeleiden, terwijl voor luitenant-kolonel Alexander Fraser het bewaren van de openbare orde centraal staat. Dan blijkt dat deze anomalie nog maar het begin is van een reeks onbegrijpelijke verschrikkingen.

Mijn mening

Hij hield zichzelf voor dat het niet langer meer mensen waren, maar dat het een zondvloed van dood en verderf was. Een organisme, een monsterlijk kankergezwel.

Bizar. Dat is en was het eerste woord dat bij mij op kwam tijdens het lezen en na het lezen eigenlijk nog steeds. Een bizar verhaal dat wat mij betreft in het genre sci-fi thuishoort en niet bij de thrillers. Ik heb tijdens het lezen ook meermaals getwijfeld of ik zou stoppen of toch door zou lezen. Ik heb meermaals op het punt gestaan om te stoppen, maar het verhaal was dan toch ook weer zo bizar dat ik eigenlijk wel wilde weten hoe het nou af ging lopen. Misschien kreeg alles uiteindelijk wel een logische verklaring.

Zij die rennen, rennen weg van al jullie daden, jullie haat, woede en angst. Ze rennen naar een volgend stadium. Naar de reiniging. Ze zullen uit as herboren worden.

Het verhaal wordt vanuit meerdere personages beschreven, waardoor het van veel kanten belicht wordt. Ik was hierdoor ook weleens de draad kwijt welk personage het ook alweer was. Vooral bij de mannen, omdat de namen erg op elkaar leken. De plot is, ja, wat is het? Bizar? Mysterieus? Onmogelijk? Ik weet het eigenlijk niet hoe ik het moet benoemen. De snelle schrijfstijl (met af en toe wel wat moeilijk wetenschappelijk taalgebruik) en de korte hoofdstukken zorgden ervoor dat ik dan toch weer door bleef lezen. Op zich was het verhaal wel spannend en goed uitgewerkt, bloederig en goor, maar met een onbevredigend einde. Dit boek was niet mijn ding, ondanks dat ik normaalgesproken de boeken van Patterson wel heerlijk vind lezen.

Kortom, voor de sci-fi en complotliefhebbers denk ik dat dit wel een goed en spannend boek is. Als je verwacht een thriller te lezen, dan kom je van een koude kermis thuis.

Spanning: 3
Plot: 2
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

Ik kom hiermee op een zéér krappe 3 sterren, voornamelijk omdat ze er toch voor gezorgd hebben dat ik door wilde lezen en wilde weten hoe het zou aflopen.

Amanda

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)