Genade

Titel: Genade
Auteur: Sofie Sarenbrant
Serie: Emma Sköld #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Edith Sybesma
Publicatiedatum: januari 2022
Aantal bladzijdes: 333
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Sofie Sarenbrant is een van de succesvolste thrillerschrijvers van Zweden. Van haar boeken werden wereldwijd al ruim 4 miljoen exemplaren verkocht. In 2020 werd ze voor de tweede maal uitgeroepen tot Crime Writer of the Year. Genade is, na Berouw en Jaloezie, de derde thriller van Sarenbrant die in het Nederlands verschijnt met Emma Sköld in de hoofdrol.

Achterflap:
Tijdens een ontroerende herdenkingsdienst voor een jonge vrouw die onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen, zit iemand op de achterste rij die de aanwezigen nauwlettend in de gaten houdt. Iemand die er alles voor over heeft om ongezien te blijven – tegen elke prijs.
Tegelijkertijd maakt een psychopathische seriemoordenaar slachtoffers onder de zwervers van Stockholm. De politie tast compleet in het duister, en de enige persoon die de moorden kan stoppen, moet er alles aan doen om ondergedoken te blijven. Iemand is eropuit om rechercheur Emma Sköld koste wat kost te vermoorden. En dat maakt het oplossen van deze zaak niet makkelijk…

Mijn mening:
Ik houd van de boeken van Sarenbrant, maar dat heeft niets te maken met de spanning, want die is met momenten ver te zoeken. Ook de keuze van de verhaallijn is her en der ongeloofwaardig, het is puur de schrijfstijl die me hier aanspreekt. De boeken lezen heerlijk weg, de gekozen thema’s zijn actueel en de personages blijven hangen.

In het begin kan ik het even allemaal niet volgen, ik moet er echt even inkomen, als vervolgens de rode draad helder wordt, dompel ik onder in een bijzonder bedacht verhaal waarin vooral de personages centraal staan. Waar ik eerder al aangaf dat het verhaal soms ongeloofwaardig is, gaat dit ook om de manier waarop de personages zich tot elkaar verhouden, ik kan hier verder niet over in detail treden maar zodra je het boek hebt gelezen zul je precies begrijpen wat ik bedoel.

Sarenbrant schrijft haar thrillers vanuit een psychologische kant, zowel de familiaire contacten als het rechercheteam spelen de prominentste rol in het geheel.

De verschillende denkwijzen van recherchemedewerkers is op zijn zachts gezegd bizar te noemen, je moet er niet aan denken hoe realistisch dit zou kunnen zijn.

De lezer is steeds een stapje eerder bij hetgeen er ontrafeld wordt, waardoor de spanningsboog niet continu gespannen staat, toch blijft de interesse om door te lezen gewekt en dat heeft voor mij alles te maken met de manier waarop Sarenbrant het verhaal laat ontwikkelen. De belevingswereld is intens en de emoties spelen met momenten hoog op, ik voel mee en dat is fijn.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Plot: 3
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Psychologie: 4

Genade krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)