Dertig dagen duisternis

Titel: Dertig dagen duisternis
Auteur: Jenny Lund Madsen
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo Anthos
Vertaling: Kor de Vries
Publicatiedatum: januari 2022          
Aantal bladzijdes: 390
Recensie: Brenda

Cover
Een gebergte, wat sneeuw en het noorderlicht. Zeker een mooie cover, maar niet een cover die mij zou aantrekken als thriller. De kleuren op de cover komen wel mooi overeen met elkaar.

Auteur
Jenny Lund Madsen (1983) is een bekende scenarioschrijver uit Denemarken. Ze werkte onder andere mee aan de Deense misdaadserie Follow the Money. Dertig dagen duisternis werd al bij het verschijnen geprezen en won de prijs voor beste thriller van het jaar in Denemarken.

Achterflap/samenvatting
Hannah is een literaire schrijver. Haar boeken krijgen goede recensies, maar worden nauwelijks verkocht. In een opwelling gaat ze een weddenschap aan met een bestsellerauteur van misdaadromans: kan ze in dertig dagen een thriller schrijven? Om inspiratie op te doen reist ze naar Húsafjördur, een klein dorp in IJsland. Als een paar dagen na haar aankomst het lichaam van een visserszoon uit zee wordt gehaald, besluit Hannah dit als inspiratie te gebruiken voor haar boek. Het slachtoffer leed aan watervrees en er lijkt opzet in het spel te zijn.
Tijdens haar onderzoek stuit Hannah op duistere geheimen en zaken die ze beter had kunnen laten rusten. Zal ze de dader vinden? En lukt het haar een thriller te schrijven?

Mijn mening
Een verhaal over een schrijver die inspiratie nodig heeft voor een misdaadroman. Best een leuk uitgangspunt. De proloog start met de moord van de visserszoon. Er gebeurt direct iets en dit zorgt er zeker voor dat je verder wilt lezen.

Hannah vind ik geen sympathiek persoon en is aardig bot naar de buitenwereld toe. Ze heeft geen zin om naar een vreselijke boekenbeurs te gaan om daar haar romans te signeren. Ze denkt dat er toch niemand voor haar komt of haar zal herkennen. Ook vindt ze zichzelf zeer geweldig en ze is al zo vaak genomineerd voor prijzen en de prijzen die ze wel heeft gewonnen heeft ze nooit opgehaald. Toch gaat ze uiteindelijk naar de boekenbeurs om haar redacteur Bastian tevreden te stellen.

En daar is ze inderdaad ook niet de aardigste persoon en gaat in discussie met meerdere personen waaronder ook een bestsellerauteur. Hieruit komt een weddenschap. Hannah denkt dat het schrijven van een misdaadroman een eitje is en dat ze dat binnen 30 dagen voor elkaar gaat krijgen. Ze vertrekt hiervoor naar IJsland. Dertig dagen in duisternis.

Tijdens het lezen erger ik me steeds meer aan Hannah. Ze is zo onattent, zo onaardig en egoïstisch. Ze houdt ook werkelijk geen rekening met de ander. Ze vliegt in het verhaal ook alle kanten op. Voor mij las dit daardoor een beetje rommelig. Ik weet dat dit zo bewust is neergezet, maar voor mij persoonlijk was het niet fijn lezen.

Vanaf halverwege vind ik dat het vlotter gaat lopen en zit ik ook echt in het verhaal. Misschien moest ik gewoon wennen aan de manier van schrijven. Vanaf dat moment kan ik het boek ook niet meer neerleggen en moet het boek ook echt uit. Het einde heeft heel veel goed gemaakt.

Tijdens het lezen ga je op zoek naar de dader. Wie heeft de visserszoon vermoord? Je wordt toch iedere keer weer op het verkeerde spoor gezet. En uiteindelijk had ik het totaal niet zien aankomen.

Toch gebeuren er dingen die eigenlijk onmogelijk zijn in de werkelijkheid. Het is soms iets te vergezocht en dat komt de geloofwaardigheid niet altijd ten goede. Als je dit opzij zet tijdens het lezen en alles is mogelijk dan is het goed neergezet.

Jenny Lund Madsen heeft zeker een goed verhaal weten neer te zetten met een absoluut verrassend einde. Altijd fijn als de auteur je weet te verrassen tijdens het lezen. Ook fijn dat een auteur een personage op een dusdanige manier weet neer te zetten zoals Hannah is neergezet, maar als Hannah bij mij in huis had gezeten, had ik haar allang het huis uitgezet.

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

Dertig dagen duisternis krijgt van mij een dikke 3 sterren.

Brenda

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)