En we gaan nog even door:

Rateiland – Jo Nesbo (19 mei)

In Rateiland richt Jo Nesbø zijn blik op een wereld die in de greep is van een pandemie waar geen vaccin tegen bestand is. Aan de westkust van de Verenigde Staten probeert een groep wetenschappers een veilige haven in zee te creëren terwijl op straat een dodelijke strijd heerst om simpelweg te kunnen overleven. De zoon van de rijkste techgoeroe ter wereld heeft zich aangesloten bij een van de vele gangs die dood en verderf zaaien, en op een avond overvallen en vermoorden zij een jonge vrouw. Haar vader zint op wraak, en hij heeft meer middelen tot zijn beschikking dan de gang ooit had kunnen vermoeden.

De vijf ijzersterke verhalen in Rateiland laten een meedogenloos en griezelig beeld zien van een wereld die verdacht veel lijkt op de onze. Jo Nesbø weet met zijn kenmerkende vakmanschap de spanning zo ver op te voeren dat de lezer zal moeten concluderen dat de wereld in deze verhalen best weleens realiteit zou kunnen worden.

Het mysterie van Chalk Hill – Susanne Goga (19 mei)

Berlijn, 1890. Tegen de wensen van haar familie in zegt Charlotte Pauly de stad vaarwel en accepteert ze een positie als gouvernante bij een aristocratische familie in Engeland. Bij aankomst is ze zeer onder de indruk: Chalk Hill is een prachtig landhuis en haar leerling Emily is een lief, leergierig meisje. Maar al snel komt Charlotte erachter dat er een schaduw over het landgoed ligt. Dat voorjaar is lady Ellen, de moeder van Emily, verdronken in de nabijgelegen rivier. Het officiële verhaal is dat ze is uitgegleden. Maar wat deed lady Ellen midden in de nacht aan de oever?

Sinds de dood van haar moeder wordt Emily geplaagd door vreselijke nachtmerries. Uit bezorgdheid om het meisje gaat Charlotte op onderzoek uit, maar niemand blijkt bereid over het verleden te praten; dat heeft de heer des huizes ten strengste verboden. Toch zet Charlotte door, en dan blijkt dat de mooiste landhuizen de duisterste geheimen herbergen.

May day – Grethe Boe (17 mei)

Op het moment dat de betrekkingen tussen Rusland en het Westen zich op een dieptepunt bevinden, worden navo-piloten Ylva Nordahl en John Evans opgejaagd door een Russische piloot. De straaljagers raken verstrikt in een gevaarlijk kat-en-muisspel en als de F-16 van Ylja en John in botsing komt met de Russische jager, raakt deze onbestuurbaar en crashen ze op Russisch grondgebied. Een explosieve politieke crisis volgt, waarbij beide partijen elkaar beschuldigen van een oorlogsdaad.

Terwijl de machtsblokken zich opmaken voor de strijd en via de media allerlei fake news wordt verspreid, staan Ylva en John voor een schijnbaar onmogelijke missie. Ternauwernood aan de dood ontsnapt moeten ze te voet over de ijzige toendra terug zien te komen naar Noorwegen. Zijn ze op tijd terug om te kunnen vertellen wat er écht is gebeurd om zo een oorlog te voorkomen? En zijn Ylva en John zelf eigenlijk wel wie ze zeggen te zijn?

Het eiland – Adrian McKinty (17 mei)

Je had niet naar het eiland moeten komen. Je had niet zo hard moeten rijden. Je had het lichaam niet moeten verbergen. Je had je kinderen niet moeten vertellen dat ze veilig waren. Nu kun je nooit meer weg.

Moord op hole vier – Jan Smets (27 mei)

Wanneer William Librecht, een gerenommeerd psychiater, dood teruggevonden wordt op een golfterrein, weet iedereen meteen dat er een wrede moordenaar aan het werk is. Zijn signatuur: een golfbal, gepropt in de mond van het slachtoffer. Terwijl een hittegolf de Gentse Feesten teistert, worden ze kort nadien opgeschrikt door nog een golfbalmoord. Inspecteur Steve Stern staat voor een raadsel, want er lijkt geen enkele link te zijn tussen de verschillende slachtoffers. Het onderzoek zit op een dood spoor, terwijl de angst bij het volk alleen maar groter wordt. Stern staat voor een van de grootste uitdagingen uit zijn carrière, en dat wordt er niet beter op wanneer zijn collega Lara Colman op een dag mysterieus verdwijnt… 

Amarant – Emmelie Arents (3 mei)

Ceda is een Creatie, geboren om te sterven. Wanneer de dag aanbreekt dat ze haar lichaam moet afstaan, beseft ze hoe graag ze wil blijven leven. Haar Maker helpt haar uit de instelling ontsnappen, maar buiten de vertrouwde muren wacht een verschrikkelijke waarheid. Arelle behoort tot de laagste klasse van de samenleving. Ze leeft elke dag in angst, wetende dat zij of haar geliefden voor orgaandonatie kunnen worden geselecteerd. Geleid door haar haat voor leider Derix Silas, besluit ze om mee te werken aan het plan van STORM, een organisatie die het systeem wil vernietigen.

Wereld zonder water – Inge Sleegers (12 mei)

In de wereld van de achttienjarige Nimue is water een schaars goed. Haar thuisstad Atlantis is een van de laatste menselijke nederzettingen met drinkbaar water. Na de Grote Wateroorlog voerde het nieuwe regime strikte regels in. Een van die regels is het verplichte examen voor meisjes, dat hun toekomstige plaats in de samenleving bepaalt. Wat er met de meisjes gebeurt die niet slagen, is een publiek geheim. Het enige wat Nimue weet, is dat ze nooit terugkeren bij hun families. Zal zij slagen voor het examen? Kan zij overleven in deze nieuwe realiteit?

Leave a Reply

  • (not be published)