Het hotel in de wolken

Titel: Het hotel in de wolken
Uitgeverij Hamley Books
214 bladzijden
recensie door Miriam

Over de auteur
Mel Hartman debuteerde in 2007 met De Fantasiejagers, gevolgd door verschillende boeken en kortverhalen. In 2020 en 2021 bracht ze de Dodenreeks uit, gevolgd door haar eerste jeugdboek Het hotel op de rots. Het hotel in de wolken is haar tweede jeugdboek.

Het verhaal
Net als Hella, Serge, Maggy, Andy en Willy denken dat ze het hotel verslagen hebben, blijkt al snel dat ze het mis hebben. Het hotel is bij lange na nog niet tevreden en stelt nu niet alleen hen, maar ook hun ouders op de proef.

Het verhaal begint als de vijf kinderen zich aan het voleten zijn met allerlei lekkere dingen. Ze lijken wel bodemloze putten: ze kunnen blijven eten en raken niet vol. Toch klopt er iets niet. Ze weten namelijk niet meer hoe ze in het hotel terecht zijn gekomen en ze hebben ook geen idee wat ze tot dan toe allemaal hebben meegemaakt. De eerste die in de gaten heeft dat er iets mis is, is Hella. Heel langzaam komen haar herinneringen terug en ze probeert de anderen te overtuigen te stoppen met eten. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk gaat het vijftal op zoek naar hun ouders. Niet dat het hen makkelijk wordt gemaakt……integendeel…

Er gebeurt niks.
Tot er natuurlijk wel wat gebeurt.

De kinderen vinden hun ouders maar het hotel is niet van plan ze zonder slag of stoot te laten gaan. Ze geven zich echter niet zo snel gewonnen en ze komen er al snel achter dat ze moeten samenwerken en elkaar volledig moeten vertrouwen. Gaat het ze lukken om hun ouders te vinden en zich te bevrijden uit de greep van het hotel?

Ontsnappen was niet mogelijk.

Op zich hoef je Het hotel op de rots niet eerst te lezen voordat je aan Het hotel in de wolken begint. Mel Hartman vertelt voorafgaand aan het verhaal nog even hoe de vork in de steel zit; wie is wie en hoe was het ook alweer. Heel prettig en handig, maar ik wil je zeker aanraden Het hotel op de rots ook te lezen: gun jezelf dat plezier.

Je zit er met je neus bovenop als Hella en haar vrienden door het hotel op de proef gesteld worden en de fijne pen van Hartman zorgt ervoor dat zowel de personages als het hotel tot leven komen. Het hotel in de wolken is een verhaal vol vaart, spanning, magie, een beetje griezelen en een vleugje humor en als lezer verveel je je geen moment. Door de korte hoofdstukken heb je het boek heel vlot uit en dat is dan wel weer jammer. Het einde vond ik enigszins abrupt, dat verwacht je niet zo snel na alles wat de vrienden meemaken.

De vormgeving is prachtig. De cover past perfect bij het verhaal, net als de tekeningen. Qua plaatsing zijn de tekeningen niet altijd even handig; in sommige gevallen verklapt een tekening op voorhand al wat er in het hoofdstuk nog moet gebeuren.

Mel Hartman laat weer zien over het vermogen te beschikken moeiteloos een meeslepend verhaal te vertellen voor jong en oud. Ik hoop dat ze nog meer voor de Kraaienclub in petto heeft!

Vier sterren voor Het hotel in de wolken.

Miriam

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)