Wat niet deert

Titel: Wat niet deert
Auteur: Nicolet Steemers
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Publicatiedatum: maart 2022
Aantal bladzijdes: 272 
Recensie: Brenda

Cover
Een donkere cover. Je ziet een vakantiehuisje met een rieten dak met veel beplanting eromheen. Het is duidelijk waar het verhaal om draait, maar verder pakt de cover mij niet.

Auteur
Nicolet Steemers werd geboren in Hengelo, studeerde gitaar aan het conservatorium in Enschede en belandde via het vertalen van toneelstukken en de journalistiek in het schrijversvak. Eerder schreef ze o.a. de spannende romans Zachte heelmeesters en Tweedracht, en meerdere succesvolle audioseries voor Storytel. Met Wat niet deert maakt ze een comeback naar het papieren boek.

Achterflap
Een verwaarloosd vakantiehuisje. Een gebroken gezin. En een ontdekking die hun leven voor altijd zal veranderen.

Dertien jaar na de plotselinge verdwijning van hun moeder brengen drie volwassen kinderen en hun verwarde, aan geheugenverlies lijdende vader de herfstvakantie door in de Achterhoek. Het plan is om te inventariseren wat er moet gebeuren met het verwaarloosde familiebezit, een zomerhuis in de buurt van de Leemputten bij Groenlo. De plek roept bij alle gezinsleden herinneringen op, en daar zit niet iedereen op te wachten.

Al snel wordt duidelijk hoe funest het verdwijnen van de moeder is geweest voor de onderlinge verhoudingen binnen het gezin; met het vorderen van de vakantie nemen de spanningen toe. Ieder heeft zo zijn eigen idee over wat er destijds is gebeurd. Is het altijd beter om de waarheid te kennen, of kunnen sommige dingen beter verborgen blijven?

Mijn mening
Het is zaterdag en Manon, Philip, Susan en hun (schoon)vader zijn onderweg naar de Achterhoek naar hun zomerhuis. Broer Ruud is daar al aanwezig. Ze gaan een weekje daar naartoe en zijn ook zeer benieuwd of hun vader zich nog iets herinnert van hun vakantiehuisje.

Al snel wordt duidelijk hoe de verhoudingen tussen de broers en het kleine zusje liggen. Manon is echt een nakomertje en zo blijven ze toch ook een beetje praten tegen haar.

Nicolet Steemers heeft een zeer fijne schrijfstijl. Ze neemt mij direct mee het verhaal in. Je bent al snel nieuwsgierig naar het verhaal over wat er speelt bij deze familie. Waar is de moeder? En wie heeft er nog contact met haar? Deze vragen komen in het begin naar boven.

De auteur geeft een duidelijke verdeling aan vanuit welke personage je aan het lezen bent. Dit wordt afgewisseld door Manon, Philip en Ruud. Je denkt tijdens het lezen de broers en zus ook echt te kennen. Ieder met zijn eigen eigenaardigheden. Het verhaal speelt zich ook letterlijk in een week tijd af.

Al snel krijg je het idee wat er gebeurd is in de familie, maar er blijft een voelbare spanning hangen tijdens het lezen. En zelfs tot het laatst weet Nicolet Steemers je te verrassen.

Absoluut een aanrader.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Wat niet deert krijgt van mij 4 sterren.

Brenda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)