Gallant

Titel: Gallant
Auteur: V.E. Schwab
Genre: Fantasy, Young Adult
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Maren Mostert
Publicatiedatum: maart 2022
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Amanda

Cover
Wat een ontzettend mooi vormgegeven editie is de Limited Edition van dit boek! Een mooie hardcover met dustjacket, goudfolie onder de dustjacket. Het boekblok is supermooi bedrukt met ranken bloemen in het blauw. De cover past ook perfect bij het boek met de weerspiegeling van het huis. Heel mooi gedaan. Alleen daarom zou je het boek al willen kopen.

Auteur
V.E. Schwab is een Amerikaanse nummer 1 New York Times-bestsellerauteur. Het eerste deel van haar Scheme­ring-trilogie werd door The Guardian en Waterstones uitgeroepen tot een van de beste fantasyboeken van het jaar en de film­rechten werden al snel verkocht. Haar werk wordt in meer dan 24 talen vertaald en Het onzichtbare leven van Addie LaRue stond wereldwijd weken achter elkaar in de best­sellerlijsten. Schwab woont afwisselend in Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Achterflap
Er zijn een paar dingen die de veertienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

Mijn mening

Een thuis kies je zelf.

Gallant vertelt het verhaal van de veertienjarige Olivia. Zij woont in een weeshuis en kan niet praten. Haar vader heeft ze nooit gekend en haar moeder heeft haar als baby al afgestaan. Het enige wat ze nog van haar moeder heeft is een dagboek. Daarnaast kan Olivia dodelingen zien, een soort verminkte geesten. Doordat ze niet kan praten leeft ze veel in haar eigen wereld, maar dom is ze zeker niet. Ze begrijpt alles en kan middels schrijven wel communiceren. Ze is vaak bezig om de berichten en tekeningen in het dagboek van haar moeder te ontcijferen, want hoe verder het dagboek vordert, hoe mysterieuzer (of krankzinniger). Maar de belangrijkste boodschap is: blijf weg van Gallant! Maar zodra ze een brief krijgt van haar oom (ze heeft nooit geweten dat ze nog familie had), vertrekt ze toch, naar Gallant. Eenmaal daar aangekomen ontdekt ze meer en meer dat er dingen niet kloppen.

Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het perspectief van Olivia, je beleeft het door haar ogen en zit in haar hoofd. Doordat ze niet kan praten blijven dialogen met andere personages dus zeer beperkt. Hierdoor blijft het een behoorlijk eenzijdig verhaal, waardoor het wat oppervlakkig blijft. Het boek mist diepgang, wat jammer is, want het verhaal op zich is wel leuk en mysterieus. Het perspectief van andere personages had hiervoor kunnen zorgen en hiermee ook nog wat extra bladzijdes kunnen genereren.

Het verhaal is redelijk spannend met de nodige horror-verwijzingen en de plot wordt vrij goed opgebouwd (al had hier dus meer uitgehaald kunnen worden). Schwabb heeft een mooie en beeldende schrijfstijl, dat is vooral de reden waardoor je aan het boek gekluisterd blijft. Neem daarbij de mooie en duistere vormgeving van het boek en dit vult elkaar perfect aan. Mooie illustraties en duistere dagboekpagina’s zorgen voor dat beetje extra leesgenot en inlevingsvermogen. Volgens de uitgever hoort het boek onder het genre fantasy, naar mijn mening hoort het genre Young Adult daar nog voor.

Kortom, Gallant is zeker het lezen waard, maar met een aantal kanttekeningen. Ik ben wel benieuwd naar ander werk van Schwabb en dan vooral in het YA-genre.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

Hiermee kom ik op een krappe 3,5 ster.

Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)