Afrekening

Titel: Afrekening
Auteur: Bernard Minier
Serie: Martin Servaz #7
Genre: Thriller
Uitgever: Xander Uitgevers
Vertaald door: Aniek Njiokiktjien
Publicatiedatum: April 2022
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Bianca

Over de auteur
Bernard Minier (1960) groeide op in de Pyreneeën. Hij werkte als douane beambte, maar droomde van een bestaan als schrijver. Zijn debuut Een kille rilling werd lovend ontvangen door de Franse pers, wereldwijd vertaal en verfilmd door Netflix. Afrekening is het zevende boek over hoofdinspecteur Servaz

Achterflap
In de bossen bij Toulouse wordt in het holst van de nacht een naakte jongeman dood aangetroffen, met zijn hoofd in een hertenkop en het woord ‘gerechtigheid’ op zijn borst gebrand. Hij is als opgejaagd wild aangereden, en gedood. Hoofdinspecteur Martin Servaz en zijn team ontdekken al snel dat er meer jongens vermist worden – en ze komen allemaal uit de buitenwijken van Toulouse. Maar wie heeft het op hen gemunt?

Servaz vermoedt een sinister complot, verweven met de Franse elite in een wereld vol demonstraties, geweld tegen de politie en de groeiende kloof tussen inwoners van hetzelfde land. Het wordt een race tegen de klok: hij zal de zaak moeten oplossen, voordat de situatie nog verder uit de hand loopt…

Mijn mening
Wow dit is een thriller die eng dichtbij de realiteit staat. Geschreven in de Coronatijd en dat heeft ook consequenties voor de manier van schrijven, zo blijkt.

Zoals Minier zelf al waarschuwde, ligt in dit boek fictie en non-fictie dichtbij elkaar, Minier heeft gebruik gemaakt van gebeurtenissen die zich tijdens of voor het schrijven van dit verhaal in Frankrijk afspeelde. Het is wel eng dat hetgeen fictie is akelig dicht bij de realiteit komt, het is niet uit te sluiten dat dit in de komende tijd omgezet moet worden in non-fictie.

Minier heeft met Afrekening weer een geweldig spannende thriller weten neer te zetten.

Bizar hoe gek mensen in hun hoofd kunnen worden en hoe ze hierin anderen meetrekken of zelf meegetrokken worden. Het lukt niemand om grip te krijgen op de psyche van de mens.

Ondanks dat Afrekening een origineel goed doordacht en opgebouwd verhaal is, is er toch een gedeelte dat ik herken uit een eerder gelezen boek van een andere auteur.

De plot is formidabel uitgewerkt waarbij ik op het eind een ‘zie je wel’-gevoel kreeg, tot er nog een toegift kwam waardoor het toch anders liep dan ik vermoedde.

Minier is een auteur die zijn schrijfstijl richt op waargebeurde feiten en dat maakt de verhalen eng spannend en realistisch. Hij weet je als lezer te raken en je na te laten denken over het leven en de bizarre omstandigheden waar we in leven, het gevaar is dichterbij dan je denkt. We weten niet waar het heen in deze wereld gaat maar er is voor Minier nog voldoende materiaal om boeken te schrijven, dat zegt genoeg toch?

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 5
Psychologie: 5
Plot: 5

Afrekening krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)