Blanco

Titel: Blanco
Auteur: Darline Degheldere
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: April 2022
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Lilian

Cover
Op het eerste gezicht een wat saaie cover, dit komt met name door het kleurgebruik. Als je beter kijkt zie je een vrouwengezicht met achter haar hoofd een bosgebied. Is dat de plek waar ze haar geheugen is kwijtgeraakt?

Auteur
Darline Degheldere is een auteur die in het dagelijkse leven als zaakvoerder aan de slag is bij een financiële BVBA. Sinds 2018 heeft ze haar liefde voor het schrijven ontdekt. Aan haar eerste boek ‘Het herschreven verleden’ werkte ze twee jaar lang, waarna ze het aarzelend instuurde voor de allereerste Fintro prijs voor spannende boeken, waar ze in de top vijf belandde.
Gesteund door die erkenning schreef ze vervolgens ‘De Vijfde Kamer’, dat ze het jaar nadien opnieuw instuurde voor de tweede editie van de Fintro prijs, waarop ze opnieuw werd genomineerd. 
Gemotiveerd door de erkenning van de jury, besloot ze haar stoutste schoenen aan te trekken en Sandra te benaderen. Er was meteen een klik met het manuscript en tussen uitgever en auteur, waarop er hard achter de schermen werd gewerkt om van ‘De Vijfde Kamer’ een mooi werk te maken, dat in februari 2021 debuteert.

Achterflap/samenvatting
Wanneer Amanda uit een coma ontwaakt heeft ze geen flauw idee wat haar is overkomen. Ze is het grootste deel van haar geheugen kwijt en weet niet wat er zich de laatste vijfentwintig jaren van haar leven heeft afgespeeld. De medische staf krijgt gelijk wanneer ze beweren dat prikkels en triggers kunnen leiden tot opduikende herinneringen.

Ze slaagt er stilaan in haar verleden te reconstrueren. Tijdens dat proces ontvangt ze vreemde boodschappen. De betekenis dringt tot haar door op het moment dat het bijna te laat is. Ze wilt voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt en neemt het heft in eigen handen.

Mijn mening
Amanda wordt na haar ongeluk in coma gehouden, meerdere malen zelfs. Als ze ontwaakt uit de laatste coma is ze een groot deel van haar geheugen kwijt. Vijfentwintig jaar is uit haar geheugen verdwenen. Om zelfstandig te kunnen wonen en leven, wordt ze liefdevol begeleid en opgevangen door Hélène. Ze kunnen het goed vinden met elkaar, ondanks het leeftijdsverschil. Hoe langer ze uit de coma is, hoe meer ze zich weer begint te herinneren. De flarden geven Amanda echter het gevoel dat er mensen in haar directe omgeving zijn die dingen voor haar achter houden, de vraag is waarom? Wie kan ze vertrouwen?

Eens was mijn verleden blanco, nu zie ik een blanco toekomst voor me, een toekomst die ik zelf kan invullen.

De term psychologische thriller vind ik in dit geval niet de lading dekken. Ik heb het meer als een spannende roman ervaren. Het raadsel ‘wat is er in die vijfentwintig jaar gebeurd en wat houden de anderen achter?’ is een goede bodem voor een spannende thriller, maar de personages zijn niet zodanig uitgewerkt dat je over een psychologische thriller kunt spreken. Daarnaast zijn sommige voorvallen onrealistisch, wat afbreuk doet aan het verhaal en de spanning. Toch is het verhaal boeiend genoeg om door te lezen. Je wilt weten hoe het in elkaar zit en wat de coma veroorzaakt heeft.

Degheldere heeft een aangename en vlotte schrijfstijl, het boek leest lekker weg. Aangezien het hier een thriller betreft had het geheel wel wat meer pit mogen hebben.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Blanco van Darline Degheldere krijgt van mij 3,5 ster

Lilian

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)