Slagzij

Titel: Slagzij
Auteur: Jørn Lier Horst & Thomas Enger
Serie: Blix & Ramm #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Kim Snoeiing
Publicatiedatum: maart 2022
Aantal bladzijdes: 319
Recensie: Bianca

Over de auteurs:
Voormalig rechercheur moordzaken Jørn Lier Horst (1970) is bekend van zijn misdaadserie over inspecteur Wisting. Zijn werk is een unieke mix van spanning en realisme.

Thomas Enger (1973) is de schrijver van de Henning Juul-thrillers. Zijn handelsmerk is zijn rauwe stijl in combinatie met een voorliefde voor maatschappelijke thematiek.

Achterflap:
Inspecteur Sofia Kovic ontdekt een verband tussen een aantal moordzaken in Oslo. Ze probeert haar baas, Alexander Blix, te bereiken vooraleer ze iemand anders van de politie op de hoogte brengt. Maar voordat Blix haar kan terugbellen, wordt Kovic doodgeschoten in haar huis. Het lijkt een keiharde afrekening. In het appartement onder dat van Kovic lukt het Blix’ dochter Iselin maar net om aan hetzelfde lot te ontsnappen.

Vier dagen later zitten Blix en misdaadjournalist Emma Ramm in een verhoorkamer tegenover de nationale recherche. Blix heeft een man doodgeschoten en Ramm zag het gebeuren. In het ziekenhuis vecht Iselin voor haar leven. Blix weet niet meer wie hij nog kan vertrouwen en wat erger is: hij weet niet of Iselin het zal redden. Hij is er bovendien niet zeker van de juiste man te hebben neergeschoten…

Mijn mening:
Wow, waar ik bij Rookgordijn wat kleine puntjes van kritiek had, zijn juist deze puntjes in Slagzij ruimschoots aan bod gekomen. Zowel Alexander Blixx als Emma Ramm krijgen het allebei zwaar voor de kiezen. Het werk vermengt zich als een tornado in hun privéleven, de gebeurtenissen zijn er debet aan dat het haast onmogelijk wordt hun werk nog naar behoren uit te kunnen voeren.

Horst en Enger zijn met Slagzij op het emotionele vlak de diepte ingegaan. Het onmogelijk lijden van de slachtoffers in dit verhaal wordt zeer realistisch neergezet. Je voelt de angst, het verdriet en vooral schuldgevoel en machteloosheid, het doet gewoon pijn van binnen.

Het tempo qua spanning ligt in Slagzij iets lager dan in de vorige boeken maar dat stoort mij totaal niet, ik ben qua ontwikkeling van personages op mijn wenken bediend.

Slagzij is niet alleen een heftig boek maar tussen al het persoonlijk leed door wordt ook nog de moord op collega-inspecteur Sofia Kovic op briljante manier uitgewerkt. Het spreekt voor zich dat een moord in je eigen team de gevoelens onder het personeel dusdanig beïnvloedt dat het werk bijna niet uit naar behoren uit te voeren is.

De onderlinge relaties komen flink onder vuur te liggen, dit maakt het verhaal realistisch en aangrijpend. Wanneer dan richting het einde de waarheid aan het licht lijkt te komen ben ik aangenaam verrast. Het tempo wordt nog even flink opgevoerd om vervolgens te eindigen met een verrassende ontknoping maar de toekomst blijft een vraagteken, ik ben zeer benieuwd hoe hier een vervolg aan gegeven gaat worden.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Psychologie: 4
Plot: 5

Slagzij krijgt van mij 4,5 ster

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)