De samaritaan

Titel: De samaritaan
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Serie: Rönning & Stilton #7
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: april 2022
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Amanda

Auteur
Cilla en Rolf Börjlind zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots, maatschappelijk engagement en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten. De Börjlinds zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. Ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series.

Achterflap
Iemand die anderen wil helpen
Is niet altijd een goed mens

Wanneer Olivia Rönning wordt vermist, gaat haar collega Lisa Hedqvist samen met Tom Stilton – die daarvoor zijn zelfgekozen coronaquarantaine in de Stockholm-archipel beëindigt – naar haar op zoek. Het spoor leidt naar een afgelegen vakantiehuisje, dat echter in lichterlaaie staat wanneer ze er aankomen. In de nog na smeulende resten wordt even later het verkoolde lichaam van een vrouw gevonden…
Intussen is Mette Olsäter, de inmiddels gepensioneerde leidinggevende van Olivia, benoemd tot nationale veiligheidscoördinator rondom de levering van de Covid-vaccins. Maar iemand lijkt er alles aan te doen de transporten te saboteren.
 
Mijn mening

Dit is het werk van terroristen en je moet nooit zwichten voor terrorisme.

Ik kijk altijd ontzettend uit naar een nieuw deel met Olivia Rönning en Tom Stilton in de hoofdrol. Al moet ik wel zeggen dat de laatste paar boeken niet kunnen tippen aan de eerste in de serie, die waren echt fantastisch! Desalniettemin lees ik de boeken toch graag, de personages zijn boeiend en zijn naarmate de serie vordert steeds meer uitgediept. Waar in alle voorgaande delen Olivia en Tom een ongeveer even grote hoofdrol spelen, is dat nu niet zo. Tom is maar minimaal in beeld, dit wordt opgevuld door Lisa Hedqvist, directe collega van Olivia. Leuk om een iets duidelijker beeld van Lisa te krijgen, op deze manier maak je de serie nog breder. Lisa is een lekker herkenbare jonge vrouw, druk met werk en weinig tijd voor privé en relaties. Leuk om een schuiving hierin mee te maken.
Olivia treft het weer slecht, al meteen in het begin wordt duidelijk dat zij ergens wordt vastgehouden tegen haar wil. Lukt het haar om tijdig te ontsnappen?

Meerdere verhaallijnen lopen naast elkaar in dit boek, de meeste lijken ook niks met elkaar te maken te hebben. Dit zorgt alleen wel af en toe voor wat verwarring. De onderwerpen zijn wel van dit moment, of eigenlijk nu alweer iets achterhaald. Corona, lockdowns, vaccinaties en het saboteren hiervan. Daarnaast de vermissing van Olivia, de terugkeer van Tom en een hoop familieperikelen zorgen ervoor dat je je aandacht erbij moet houden. Hierdoor is het lastig om de spanning hoog te houden, de wisseling tussen de verhaallijnen maakt dat je regelmatig moet schakelen. Daarbij een aantal toevalligheden en wat voorspelbare momenten voor de doorgewinterde thrillerfanaat, zorgen ervoor dat het een vermakelijk verhaal is, maar geen hoogdravende thriller. De ontknoping was ook niet echt een verrassing maar wel passend bij het verhaal.

Al met al een prima te lezen verhaal, mede door de vlotte schrijfstijl en het gebruik van korte hoofdstukken. Uiteindelijk ben ik namelijk toch gewoon benieuwd hoe het met Olivia en Tom gaat. Maar ik miste een stuk spanning en ik denk ook wel de gruwelijkheden die ze in eerdere delen wel goed inzetten. Ondanks dat ben ik weer wel benieuwd naar deel 8. Want Olivia en Tom wonen in mijn hart.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

De samaritaan van Cilla & Rolf Börjlind komt hiermee op een krappe 3,5 ster.

Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)