Drakenbloed

Titel: Drakenbloed
Auteur: Ina De Man
Serie: Kaat & Eva #3
Genre: Jeugd, spanning
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: mei 2022
Aantal bladzijdes: 240
Recensie: Amanda

Cover
Weer een sprekende en mysterieuze cover die goed bij de voorgaande 2 delen van de serie past. Mooie en aantrekkelijke kleuren met een mooi lettertype. Hier zou mijn oog wel op vallen in de boekwinkel.

Auteur
Ina De Man schrijft al heel haar volwassen leven. Ze schreef toneelstukken, jeugdverhalen, cursiefjes en blogteksten. Daarnaast schreef ze ook in het Engels en Duits zakelijke teksten en papers.

Achterflap
De nichtjes Kaat en Eva brengen de kerstdagen door in Windsor en logeren vlak bij het beroemde kasteel. Als er een diefstal wordt gepleegd zijn de meisjes er als de kippen bij om op onderzoek te trekken. Maar daar denkt de dief anders over. Ze krijgen de hulp van Aiden maar ook hij kan niet voorkomen dat ze weer in de problemen komen. Want zo’n eeuwenoud kasteel kent veel geheimen. En een daarvan zou de koningin wel eens de troon kunnen kosten. Maar Kaat en Eva weten ook dat te voorkomen.

Mijn mening
Net als in de twee voorgaande delen trekken Kaat en Eva samen op tijdens de vakantie. In dit geval tijdens de Kerstvakantie. Ze gaan samen met de ouders van Kaat naar Engeland omdat de moeder van Kaat daar twee weken onderzoek gaat doen. Uiteraard gaan ze op bezoek in Windsor Castle, waar ze toevallig een appartementje tegenover hebben. De moeder van Kaat doet onderzoek in het kasteel. De meiden raken betrokken bij de diefstal van een belangrijk document. Dat laten ze niet op zich zitten natuurlijk en gaan zelf op onderzoek uit.

Lezen over Engeland in Kerstsfeer is altijd heerlijk en zorgt ervoor dat je gelijk zelf de kerstboom weer wil opzetten. Maar persoonlijk vond ik het verhaal steeds ongeloofwaardiger worden (bij de voorgaande delen had ik dit op enig moment ook wel, maar nu was dat nog duidelijker aanwezig). De meiden bedenken de slimste plannen, maken de gekste dingen mee en worden weer betrokken bij politieonderzoeken. Daarbij zijn ze nog maar dertien en worden ze alleen gelaten in een vreemde stad in Engeland (moeder aan het werk, vader naar Londen voor werk), het lijkt mij nogal onwaarschijnlijk. En dan heb ik het nog niet over de vele verkleinwoorden die te pas en te onpas worden gebruikt, waarvan ‘neusje’ (‘ze steekt haar neusje in de lucht’) bij mij voor kriebels zorgt.

Het verhaal op zich met de historische elementen en de geschiedenislessen die je erbij krijgt, zijn erg leuk. Op deze manier leer je iets over het ontstaan van het koninkrijk Engeland en de mythes die hierbij horen. De meiden zelf zijn ook leuk, vrolijke, spontante, avontuurlijke en vriendelijke meiden, waardoor erg herkenbaar voor jongeren. Het verhaal is redelijk spannend met de zoektocht naar de dief. Maar voor mij was het het allemaal net niet. Een beetje te veel en te ongeloofwaardig. Natuurlijk is het fictie en mogen hier de nodige onwaarschijnlijkheden inzitten, maar ik vond het persoonlijk net iets te veel. Ondanks dat ben ik wel benieuwd naar een volgend avontuur, want de geschiedenislessen zijn wel leuk en op een speelsere manier dan schoolboeken!

Ik kom niet hoger dan een erg krappe 3 sterren voor Drakenbloed.

Amanda

Drakenbloed

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)