Een lang weekend

Titel: Een lang weekend
Auteur: Laure van Rensburg
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Catalien en Willem van Paassen
Publicatiedatum: maart 2022
Aantal bladzijdes: 349
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Laure van Rensburg is geboren in Frankrijk en woont samen met haar geadopteerde kat Phoebe Buffay in Essex, Engeland. Dankzij haar grote fantasie begon ze al op zeer jonge leeftijd met schrijven. Ze publiceerde eerder korte verhalen in diverse literaire tijdschriften. Haar debuutthriller Een lang weekend stond op de shortlist voor de First Novel Prize en verschijnt in vijftien landen.

Achterflap:
Ellie is een bescheiden en zeer intelligente studente aan New York University. Steven is een knappe en gerespecteerde docent op een elitaire school in Manhattan. In zijn omgeving wordt met jaloezie naar de relatie met zijn jongere vriendin Ellie gekeken.
Wanneer het stel voor het eerst samen een weekend weg gaat, kunnen ze beiden niet wachten om elkaar beter te leren kennen. Maar als ze tijdens een sneeuwstorm vast komen te zitten in het afgelegen huis, slaat de sfeer om en wordt duidelijk dat zowel Ellie als Steven grote geheimen met zich meedraagt – en dat een van hen het weekend niet zal overleven…

Mijn mening:
Een proloog waardoor je gelijk getriggerd wordt, vooral spannend en mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Vervolgens beland je als lezer in een voortslepend verhaal waarbij de schrijfstijl mij belemmert in het lezen. Veel zinnen zijn onsamenhangend en warrig. Dit maakt het verhaal een stuk minder aantrekkelijk terwijl het onderwerp mij zeker weet te boeien.

Beide hoofdpersonages zijn op zijn minst gezegd vooral vreemd in hun uitlatingen. Ze uiten zich op een vreemde manier, ik krijg er geen vat op, op geen van beiden. Hun manier van praten en de manier waarop ze hun gedachten en gevoelens uiten roept vooral irritatie op.

De gedachten achter het ontstaan van het verhaal dat wordt beschreven in het nawoord is wel rakend, alleen de manier waarop Van Rensburg dit heeft uitgewerkt in haar verhaal, is dat voor mij niet.

Van Rensburg heeft de hoofdstukken geschreven vanuit zowel Ellie als Steven maar dan steeds wisselend vanuit de eerste- en tweede persoon, dat leest niet prettig. De korte hoofdstukken zorgen nog enigszins voor wat vaart in het verhaal. De plot is van het begin af aan duidelijk uitgestippeld, al lezende hoop je nog op een wending in het verhaal maar het blijft te eentonig waarbij de afloop niet echt verrassend is.

Het is een voorspelbaar verhaal waarin het achteraf vooral draait om de boodschap die de auteur wil overbrengen op lezers.  Een boek wat in mijn optiek de verwachtingen niet waar heeft gemaakt, jammer.

Originaliteit: 2
Schrijfstijl: 2
Spanning: 2
Leesplezier: 2
Plot: 2
Psychologie: 2

Helaas komt Een lang weekend voor mij uit op 2 sterren.

Bianca

Waardering: 2 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)