Vals ritueel

Titel: Vals ritueel
Auteur: Sterre Carron
Serie: Rani Diaz #18
Genre: thriller
Uitgeverij: Witsand Uitgevers
Publicatiedatum: april 2022
Aantal bladzijdes: 364
Recensie door: Leontine

Auteur
Sterre Carron is woonachtig in België waar zij tropische geneeskunde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen studeerde. Zij werkte gedurende enkele jaren in Rwanda en Zaïre voor Artsen zonder Grenzen. De auteur heeft belangstelling voor forensische geneeskunde en is gespecialiseerd in oosterse spiritualiteit.
Voor het schrijven van haar debuutthriller Mara (2013) van de Rani Diaz thrillerreeks woonde zij twee autopsies bij. ‘Ik combineer de menselijke verzuchtingen en de menselijke tragiek in deze thriller. Mijn protagonisten hebben zowel hartstocht als wraakgevoelens in zich.’

Achterflap/samenvatting
Naja, Tabi en Nule, drie Nigeriaanse tienermeisjes, maken de overtocht naar Europa. Ze zoeken het paradijs, maar belanden in de hel. Rani Diaz en haar collega-speurders ontfermen zich over een bizarre zaak. In een duistere steeg vinden ze het lichaam van een jonge vrouw met haar drie maanden oude baby. Het slachtoffer is op een afschuwelijke wijze om het leven gebracht. De dader liet op het stoffelijk overschot een merkwaardige signatuur achter. Aanwijzingen leiden naar een netwerk van mensensmokkel. Volgen ze de juiste piste, of worden ze misleid? De situatie waarin ze belanden maakt diepe, hartverscheurende emoties los. Emoties waarmee niemand geconfronteerd wil worden.

Mijn mening
Als drie minderjarige Nigeriaanse meisjes onder valse voorwendselen naar België worden gehaald, belanden ze in de hel. Een van de vriendinnen overlijdt al tijdens de reis. De andere twee worden ondergebracht bij een Madam en verplicht tot prostitutie om hun kosten terug te betalen.

Rani en haar team komen in actie als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden. Ze is ernstig toegetakeld en haar baby is levend bij haar achtergelaten. Rani’s team bijt zich vast in de zaak die met de minuut ingewikkelder lijkt te worden.

Vals ritueel is het 18e deel in de Rani Diaz-serie. Het is voor weinig schrijvers weggelegd om zo’n langlopende serie te schrijven, die nog steeds vernieuwend en interessant blijft om te lezen. Maar laat dat maar aan Sterre Carron over, onze Belgische thrillerkoningin.

Met Vals Ritueel is zelfs Carron buiten haar comfort zone gegaan. Het maatschappelijke thema dat in dit boek is verwerkt, komt zo sterk naar voren. En helaas is het voor veel meisjes nog waarheid. Het boek is met vlagen hard te noemen, maar zo realistisch.

Sterre Carron weet mij met haar manier van schrijven enorm te boeien. De korte hoofdstukken en het wisselen van perspectief tussen Rani en de andere hoofdpersonen in het boek, maakt dat het verhaal weer als een film aan je voorbijtrekt. Daarnaast weet ze de spanning enorm op te voeren. Het plot is zo goed opgebouwd. En met de nodige plottwists is het einde weer erg verrassend te noemen.

En hoewel dit boek nummer 18 in de reeks is, blijven ook hoofdpersoon Rani Diaz en haar team interessant. Elk boek leer je iedereen beter kennen. Rani en haar team hebben in 18 boeken al heel veel meegemaakt en toch is ieder boek prima los te lezen. Soms blikt de schrijfster even terug op vorige delen om iets te verduidelijken.

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Sterre Carron heeft mij met dit boek enorm verrast. Het verhaal heeft een diepe indruk achtergelaten. Ik geef Vals ritueel 5 sterren.

Leontine

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)