De curator

Titel: De curator
Auteur: M.W. Craven
Serie: Poe & Bradshaw #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaald door: Fons Oltheten
Publicatiedatum: april 2022
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Amanda

Auteur
Craven werkte als reclasseringsambtenaar en is nu fulltime schrijver. De curator is het vervolg op Zwarte zomer en het derde deel van zijn serie met rechercheur Washington Poe en diens partner Tilly Bradshaw. Eerder verscheen Brandoffer.

Achterflap
Er liggen lichaamsdelen verspreid over Cumbria. Washington Poe en Tilly Bradshaw staan voor een raadsel. Waarom waren sommige slachtoffers verdoofd, terwijl andere een extreem pijnlijke dood stierven? Waarom ontkent hun enige verdachte alles waar ze ijzersterk bewijs voor hebben, maar geeft dingen toe waar ze nog niets vanaf wisten? En waarom hadden alle slachtoffers drie jaar geleden dezelfde twee weken vrij genomen van werk?

Het begint erop te lijken dat Poe en Bradshaw helemaal niet te maken hebben met een seriemoordenaar, maar met iets veel ergers…

Mijn mening

Washington Poe, je mag dan een penis hebben, maar dat betekent niet dat je de sociale privileges van de patriarchale samenleving mag gebruiken om je te onttrekken aan dingen die je niet leuk vindt.

Weer een nieuwe, spannende en gruwelijke zaak voor Poe en Tilly. Nu een zaak die ze naar een afgelegen eilandje aan de kust brengt. In de kou en sneeuw. Een zaak die binnen de recherche grote gevolgen heeft. Uiteraard is er weer niks wat voor Poe en Tilly geheim kan blijven. Niks wat ze niet uitgepuzzeld krijgen. Samen, als een geolied en ietwat apart team. Ook nu krijgen ze het niet cadeau en moeten ze goed hun best doen om de onderste steen boven te krijgen. En wat is Tilly toch een heerlijk ongeremd personage. Al moet ik wel zeggen dat ik haar rol in dit boek wat meer op de achtergrond vond dan in de voorgaande delen. Wat jammer is, want zij maakt het verhaal juist lekker onbehouwen en open.

Persoonlijk vond ik het echt weer genieten om met Poe en Tilly op onderzoek uit te gaan. De manier waarop die twee met elkaar omgaan is onbeschrijfelijk. Onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar en beschermen elkaar altijd in elke situatie. Ze zetten hiervoor hun eigen angsten en gevoelens aan de kant. Zonder twijfel het beste en meest bijzondere duo/team dat ik ooit ben tegengekomen in een thriller. De onderlinge interacties zorgen ook meermaals voor een glimlach op je gezicht.

Het verhaal zelf is ook weer erg spannend en gruwelijk. Goed in elkaar gezet en uitgewerkt met een totaal onverwacht einde. Wat een cliffhanger! Dat belooft veel goeds voor het volgende deel, waar ik nu al niet meer op kan wachten eigenlijk. Kom maar op met deel vier!

De curator is een spannende thriller vol actie en met de nodige humor. Een geweldige mix tussen een lach en een traan, tussen hoop en vrees.

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 4,5

Een mooie 4,75 sterren. 4,5 ster is te weinig en 5 sterren is nét te veel.

Amanda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)