Anna V.

Titel: Anna V.
Auteur: Arjan Alberts
Serie: Natan Z. #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Publicatiedatum: April 2022
Aantal bladzijdes: 344
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Arjan Alberts (1975) is schrijver en gevangenisdirecteur. Hij werkt sinds 2000 voor het ministerie van Justitie en Veiligheid en schrijft zijn thrillers op persoonlijke titel.
Alberts won twee keer de Thrillzone Juryprijs voor beste Nederlandstalige thriller. Anna V. is zijn derde boek over seriemoordenaar Natan Z.

Achterflap:
Undercover journaliste Esmee onderzoekt de mysterieuze dood van een kind in een jeugdinstelling. Ze heeft echter geen idee dat Justitie de zaak al dertig jaar in de doofpot stopt en nerveus haar zoektocht in de gaten houdt. Zeker als aan het licht komt dat talloze gruwelijke gebeurtenissen allemaal terug te voeren zijn op één persoon…

Tegelijkertijd jaagt seriemoordenaar Natan Z. opnieuw op Suus de Bruyn. Ondanks een nieuwe identiteit en een getuigenbeschermingsprogramma is haar gezin in groot gevaar. In een poging om zich van hem te ontdoen raakt ze verstrikt in een spel waarvan de pionnen in een ver verleden al zijn geplaatst.

Arjan Alberts wordt alom geprezen om zijn bloedstollende schrijfstijl en ingenieuze plots. In Anna V. werken bekende én nieuwe personages zonder dat ze het weten toe naar een gruwelijke ontknoping, waarbij slechts één ding overduidelijk is: een van hen moet sterven.

Mijn mening:
Wow wat een afsluiting van deze trilogie is het geworden zeg. Je vraagt je tijdens het lezen meermaals af of de grootste gekken in onze maatschappij binnen of buiten de muren van een instelling verblijven. Een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Om Anna V. goed te kunnen volgen is het een must om eerst de eerste twee delen in deze serie te lezen.

Als je Natan Z. en Alex B. overslaat doe je jezelf sowieso tekort maar mis je mijn inziens ook teveel voorgeschiedenis, er wordt wel hier en daar kort teruggeblikt naar de eerdere boeken maar die informatie is te summier.

Arjan Alberts weet waar hij over schrijft, zijn persoonlijke ervaringen en kennis zijn  de drijfveer voor het schrijven van deze trilogie, en dat voel je tijdens het lezen. Alberts kan belevingen van psychiatrische cliënten op een dermate realistische manier beschrijven dat je de angst en hetgeen de cliënt beleeft zelf voelt en ervaart. Hij is ook zeker niet schuw om gruwelijke scenes te gebruiken, die laten de rillingen over je rug lopen.

In Anna V. heeft Alberts een thema ingevoegd wat ik al in meerdere thrillers ben tegengekomen maar de diversiteit in de verhaallijn zorgt ervoor dat het me enorm boeit. De losse lijnen worden langzaam aan elkaar geknoopt en je blijft op het einde verbluft achter. Wat bezielt mensen in godsnaam om zo ver te gaan om hun wraakgevoelens te bevredigen, het is eng te lezen dat je niet weet wat er in iemands hoofd omgaat en diegene voor de buitenwereld de schijn op weet te houden.

De psychiatrie blijft een bijzonder werkveld, en dan spreek ik uit ervaring. Ik heb enorm van deze serie genoten en ben reuze benieuwd wat Alberts qua schrijven nog meer voor ons in petto heeft.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 5
Psychologie: 5

Anna V. krijgt van mij dik verdiend 5 sterren.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)