De dood van Anke Hoffman

Titel: De dood van Anke Hoffman
Auteur: Piet Baete
Serie: Noodlot #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Manteau
Publicatiedatum: September 2021
Aantal bladzijdes: 224
Recensie: Danielle

Over de auteur
Piet Baete (Oostende, 12 mei 1978) is een Vlaams scenarist en schrijver. Hij is getogen in Knokke Heist, maar een geboren Oostendenaar. Hij studeerde Germaanse talen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn opleiding vertrok hij naar de Verenigde Staten om er een cursus scenarioschrijven te volgen. Hij studeerde in Los Angeles aan de U.C.L.A. en liep er ook stage, maar werkte er nooit vanwege zijn studentenvisum. Hij heeft al scenariowerk voor film en tv gedaan. Zo schreef hij al mee aan de tv-series Team Spirit en Aspe. Baete brengt regelmatig tijd door in Parijs. Ondertussen heeft hij al verschillende boeken op z’n naam staan.

Het verhaal
Anke Hoffman wordt gewurgd in haar woonkamer en de politie gaat ervan uit dat ze haar moordenaar kende. Maar wie wilde deze jonge vrouw dood? Anke was geliefd, altijd in de weer voor een ander, altijd goedgemutst. Of zo leek het toch.

In een dorpje waar iedereen elkaar kent, ontmoeten we de mensen uit haar leven. Mensen van vlees en bloed, met hun eigen geheimen. Iedereen zou haar moordenaar kunnen zijn. Kun je de ander ooit helemaal vertrouwen?

Mijn mening
De dood van Anke Hoffman is het eerste boek in een nieuwe reeks, Noodlot. Centraal staat telkens een noodlottige gebeurtenis. Dat ene moment waarop alles kantelt.

Anke organiseert een benefiet voor de man die tien jaar geleden haar ouders heeft gedood in een noodlottig auto-ongeluk omdat hij in haar ogen onschuldig zou zijn. Maar was dat ook zo? De benefiet loopt uit op een fiasco en diezelfde avond nog wordt Anke dood aangetroffen in haar woonkamer. Inspecteurs Léon Luyck en Ingeborg Scantorium krijgen de zaak toegewezen in de hoop dat ze zo snel mogelijk de dader weten te vinden.

De verhoren gaan van start en ondertussen wordt iedereen een verdachte in de zaak. Het wantrouwen tussen alle familieleden groeit en de intriges komen aan het licht. En als geen ander weet de auteur dit op een manier te beschrijven waarbij geen letter te veel neergezet wordt.

Je waant je in een filmische omgeving waarbij je zelf schematisch te werk gaat in het wegstrepen van enkele verdachten. En toch weet ook hier Baete je weer te verrassen met een wending die je niet zag aankomen.

Ons geduld werd een aantal jaar op de proef gesteld aangezien zijn laatste boek in 2017 verscheen onder de titel Het laatste woord. Gelukkig waren het niet daadwerkelijk zijn laatste woorden en is De dood van Anke Hoffman het wachten meer dan waard geweest.  Wetende dat het tweede boek in deze serie medio april wordt verwacht met als titel Superhelden sterven niet is dat in ieder geval al een mooi vooruitzicht.

Ik geef De dood van Anke Hoffman 4 sterren.

Danielle

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)