De wereld van Aisling en Aiden

Titel: De wereld van Aisling en Aidan
Auteur: Mark Groenen
Genre: Fantasy / Science fiction
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: Mei 2021
Aantal bladzijdes: 432
Recensie: Lilian

Cover
De haast gifgroene wereldbol is nogal prominent aanwezig en trekt dan ook direct de aandacht. Daarna zag ik pas de man, in een lange jas met capuchon, ervoor staan. Hij lijkt de wereld te bekijken.

Auteur
Mark Groenen is geboren in 1989 en werkt als docent Geschiedenis en History op het middelbaar (tweetalig) onderwijs. Wanneer hij niet aan het lesgeven, lezen of schrijven is, is hij waarschijnlijk op reis. Op 1 januari 2016 pakte hij het schrijven serieus op, dit keer met het doel een boek te schrijven. Nu is het zijn voornaamste hobby. Marks favoriete schrijvers zijn Haruki Murakami en Neil Gaiman.

Achterflap/samenvatting
‘Je moet slapen,’ smeekt iedereen hem.

Aidan wil niet slapen. Nooit meer.
Elke nacht wanneer hij slaapt, ontwaakt in zijn droom de god Aisling. Hij schept werelden en blaast mensen levensadem in.
’s Ochtends, net voordat Aidan wakker wordt, verdwijnt de godheid en stort de hele wereld van Aisling in. Glandwyr, monsters van rook en vuur, verschijnen in Aislings wereld en verwoesten alles op hun pad. Geen mens of dier is veilig voor hen.
Gillend wordt Aidan iedere ochtend wakker met het einde van de wereld van Aisling op zijn netvlies gebrand. Zijn therapeuten beweren dat Aisling en de mensen uit zijn dromen hersenspinsels zijn. Maar Aidan wil niet meer slapen. Hij weigert de dagelijkse vernietigingen en genocides. Geen eindes meer voor de werelden van Aisling. Nooit meer.
Wat moet Aidan doen als de glandwyr steeds dichterbij komen? Wanneer ze vanuit Aislings wereld de zijne binnenvallen?

Mijn mening

Aisling (Iers-Gaelisch) …

… Een poëtische of dramatische beschrijving van een droom of visioen.

De wereld van Aisling wordt door hem zelf geschapen, uit zijn bloed ontstaan rivieren, met de modder maakt hij hemellichamen. Iedere nacht opnieuw herrijst er een hele wereld uit het niets. Een wereld vol met gebouwen, hoge gebouwen, die eerst nog hutjes waren. Er zijn arbeiders en dan, net voordat Aidan ontwaakt, wordt alles en iedereen vernietigt. De dood komt samen met de monsters van rook en vuur, de monsters van Glandwyr.

Nog altijd ziet Aisling eindeloze leemte voor zich, een eentonige lucht boven hem en een monotone zandvloer onder hem. Zelfs zijn voetstappen blijven niet in het zand staan. Als hij na zijn geboorte geen centimeter was verplaatst, had alles er precies hetzelfde uitgezien.

Aidan besluit om niet meer te gaan slapen, maar dat is natuurlijk geen optie. In zijn gesprekken met zijn therapeut Dianthe, praat hij over zijn slapeloosheid, de wereld van Aisling en zijn grote passie; goden en mythen. Dianthe probeert zo te ontdekken hoe ze deze dromen kunnen stoppen, door te achterhalen waar ze vandaan komen.

Uiteraard wil Aidan niets liever dan normaal zijn, gewoon een jongen die slaapt en droomt zonder nachtmerries.

Mark Groenen neemt je steeds opnieuw mee in de wereld van Aisling, die steeds dreigender aan het worden is. De wereld van Aidan is klein, hij heeft maar één goede vriend, zijn ouders en door de bezoeken aan de therapeut, krijgt hij er een vriendin bij, maar dat is zo’n beetje zijn wereld. De slapeloosheid houdt zijn wereldje wel klein.

Er zit een dubbele laag in het verhaal, of eigenlijk moet ik zeggen, dat hij mij aan het denken heeft gezet. Stel dat er een god is en die heeft ons alles gegeven wat we nodig hadden, waarom willen wij dan toch steeds weer meer? En dat meer gaat dan weer ten koste van anderen. Waarom doen we dat? Waarom is de mensheid tegenwoordig zo gefocust op materiële zaken?

De god staat alleen in de steeg, terwijl de arbeiders hem voorbij lopen. Hij kan dit niet blijven doen, weet hij. Het zijn er simpelweg te veel. Hij heeft de mensen alles gegeven om voor zichzelf te zorgen, ze hebben hem niet nodig. Waarom is er zoveel honger en ellende?
Hij slaat zijn jas dicht en loopt de straten in, achter de mensen aan. Voordat hij een oordeel velt, zal hij nog langer onder hen verblijven.

Als Aislings wereld invloed begint te krijgen op de wereld van Aidan, dan voel je dat er snel iets moet gebeuren. Zo niet dan vergaat onze wereld en neemt Glandwyre het over. Wat is er nu echt en wat is de droomwereld van Aidan? Waar ligt de scheidslijn?

God, welke god? Er zijn er zoveel. Bovendien is Aisling ook een god. Als Aisling bepaalt dat hij echt is, wie ben ik om hem tegen te spreken.

Dat fantasy en werkelijkheid soms dichter bij elkaar liggen dan verwacht, is een mooi uitgangspunt en dat maakt dit boek ook zo fascinerend. Ik heb dan ook weer enorm genoten van Marks fantasierijke uitspatting die hij op sublieme wijze op papier weet te zetten.

De nacht was voorbij. De morgen was gearriveerd. Ik geeuwde, en wist zeker dat ik vandaag spijt kreeg dat ik niet geslapen had.

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Laat je meenemen in de wereld van Aisling en verbaas je over de mensheid en de kracht van je brein/fantasie.

De wereld van Aisling en Aiden krijgt van mij de welverdiende 5 sterren.

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)