Kom eens gauw

Titel: Kom eens gauw
Auteur: M.J. Arlidge
Serie: Helen Grace #11
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Harmien Robroch
Publicatiedatum: juni 2022
Aantal bladzijdes: 528
Recensie: Leontine

Cover
De cover past helemaal in het straatje van Arlidge en is daarmee helemaal herkenbaar. Ook voor dit boek is weer een deel van een kinderversje gebruikt.

Auteur
M.J. Arlidge schrijft al vijftien jaar voor verschillende Britse crimeseries. Iene Miene Mutte was zijn debuut als thrillerauteur en werd lovend onthaald door pers en publiek. Inmiddels heeft hij al elf boeken geschreven met de intrigerende inspecteur Helen Grace in de hoofdrol.

Achterflap/samenvatting
Laat op de avond komt een jonge vader thuis. Zijn dochtertje ligt rustig in haar bedje te slapen en die aanblik is een schrijnend contrast met de ravage die hij aantreft in zijn echtelijke slaapkamer, waar zijn vrouw levenloos in bed ligt. Op brute wijze is ze om het leven gebracht. Een paar dagen later komt een moeder thuis van een late dienst en treft haar tienerzoon aan in de woonkamer. Vermoord. Beide moorden lijken met hetzelfde wapen te zijn gepleegd, maar wat is het verband?

Terwijl inspecteur Helen Grace zich op de zaak stort, bevindt haar leven zich op een keerpunt. Haar meest recente aartsvijand loopt nog vrij rond en maakt dat ze geen stap kan zetten zonder drie keer achterom te kijken. Als zich een grote tragedie voordoet, is Helen nergens meer zeker van en al helemaal niet van haar baan. Haar trouwe partner Charlie zal tijdelijk in haar voetsporen moeten treden, maar is ze daar wel klaar voor?

Mijn mening
Nadat deel 10 met een half open einde eindigde, keek ik wel uit naar deel 11. Want ik ben wel fan van Helen Grace. Ze is namelijk alles wat ik niet ben. Toch moet ik ook bekennen dat ik me afvroeg hoe lang Arlidge nog met Helen Grace kon doorgaan zonder dat het te clichématig werd of dat hij in herhaling zou vallen. Maar Arlidge heeft met Kom eens gauw toch weer een spannend verhaal neergezet.

Blythe is nog op vrije voeten en heeft maar een doel: Helen uit de weg ruimen. Helen heeft daarentegen hele andere dingen aan haar hoofd want er is een gruwelijke moord gepleegd op een vrouw. Helen en haar team komen direct in actie maar kunnen niet voorkomen dat er nog een moord wordt gepleegd. Met gevaar voor eigen leven gaat Helen achter de dader aan. Maar is dat wel het meest verstandige dat ze kan doen?

Arlidge weet de spanning er direct goed in te brengen met de moord op een vrouw. Met de korte hoofdstukken die we kennen van Arlidge zit de vaart er al snel goed in en kan ik het boek maar moeilijk wegleggen. Met meerdere verhaallijnen houdt Arlidge de aandacht van de lezer goed vast. Toch kan ik niet ontkennen dat ik vooral erg genoten heb van een tweede verhaallijn, die van Helen. Het grote geheel neigt toch naar een 13 in een dozijn-gevoel.

Helen’s karakter blijft in alle boeken naar voren komen. Stoer, eigenwijs en soms pas denken als ze al gehandeld heeft. Ik vind haar geweldig. Toch heb ik ook af en toe moeite met haar manier van handelen want ze brengt hiermee zichzelf en anderen in gevaar.

Ik hoop dat Arlidge nog een aantal delen kan schrijven zonder dat hij in herhaling valt. Het verhaal van een seriemoordenaar kennen we inmiddels wel. Maar ondanks dat heb ik toch weer genoten van het verhaal.

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

Ik geef Kom eens gauw 4 sterren.

Leontine

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)