De grote vossenjacht

Titel: De grote vossenjacht
Auteur: Justyn Edwards
Serie: De grote Vos #1
Genre: Kinderboek
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Elsbeth Witt
Publicatiedatum: mei 2022
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Amanda

Auteur
Justyn Edwards is illusionist. De grote vossenjacht is zijn debuut. De rechten werden meteen aan meerdere landen verkocht.

Achterflap
Liz mag meedoen aan De grote vossenjacht, een tv-programma waarin de deelnemers kans maken op de nalatenschap van een wereldberoemde, raadselachtige illusionist: De Grote Vos. Maar die prijs kan Liz niets schelen. Zij doet mee met een ander doel. De Vos heeft haar familie kapotgemaakt. Hij heeft zijn succes te danken aan een truc die haar vader heeft uitgevonden, en Liz is vastbesloten de truc terug te stelen en de Vos te ontmaskeren. Koste wat kost.

Mijn mening

The show must go on, zoals ze in het Engels zeggen. Zelfs als dingen een beetje misgaan.

In De grote vossenjacht maken we kennis met de dertienjarige Liz, of eigenlijk Felicity maar dat vindt ze een stomme naam. Ze staat op het punt om mee te gaan doen met een tv-show om de geheimen en raadsels van de illusionist De Grote Vos te ontmaskeren. Maar de reden waarom ze meedoet, is anders dan bij de andere deelnemers. Samen met drie andere kinderen van haar leeftijd wordt ze uitgekozen, nou ja, uitgekozen… Ze vormt een team samen met Charlie, die weer een hele andere reden heeft om deel te nemen. Het andere team bestaat uit broer en zus, Harry en Ruby. Het zijn ingewikkelde raadsels en opdrachten die ze op moeten zien te lossen en de concurrentie onderling is groot.

Ik heb verborgen gehouden wat mij uniek maakt. Jouw been maakt jou uniek. Het geeft je een ander perspectief. Het maakt je bijzonder.

Wat ik erg leuk vond aan het boek (los van de raadselachtige opdrachten), is dat de personages allemaal een rugzakje meedragen. Zo is bij Liz een van haar onderbenen afgezet en draagt ze een prothese. Super dat zulke personages ook in kinderboeken worden gebruikt, want het is leerzaam en geeft een beetje inzicht in hoe het is om met een prothese te leven. Dat er ondanks een beperking nog heel veel mogelijk is in het leven, zolang je een doel voor ogen hebt en je je hier volledig voor inzet. Doorzettingsvermogen. Op sommige momenten werd het misschien wel net iets te technisch rondom de prothese.

Verder vond ik het echt een ontzettend leuk en spannend boek. Je krijgt aan het begin al gelijk de mededeling dat niets is wat het lijkt en dat je mee moet speuren naar aanwijzingen omdat je aan het eind ook een raadsel moet oplossen. Hele leuke manier om ervoor te zorgen dat je het boek echt aandachtig leest. Het boek zit echt goed in elkaar en door de actie in het boek blijft het ook lekker spannend. Want uiteindelijk wil je gewoon weten hoe het nu zit!

Een heerlijk, spannend en fantasievol jeugdboek met personages die interessant zijn en waar waakzaamheid raadzaam is. Ik kijk uit naar het volgende deel, want de avonturen van Liz zijn nog niet afgelopen!

De grote vossenjacht krijgt van mij een mooie 4,5 ster. Een veelbelovend debuut van Justyn Edwards.

Amanda

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)