De Das

Titel: De Das
Auteur: Frederik Persson Winter
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Sophie Kuiper
Publicatiedatum: Januari 2022
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Danielle

Over de auteur
Fredrik Persson Winter is schrijver en podcastmaker. Hij schreef eerder jeugdliteratuur onder het pseudoniem Fredrik Persson en is een van de vaste medewerkers aan de succesvolle Zweedse podcast Fantastisk Podd over het schrijven van sciencefiction, fantasy en horror. De Das is zijn thrillerdebuut.

Het verhaal
Elk jaar, in de nacht van 5 op 6 november, slaat hij toe, de Das. Een seriemoordenaar die inbreekt in de kelder van het huis van zijn prooi. Zijn slachtoffers worden de grond in gesleept en verdwijnen vervolgens spoorloos.

Op een dag vindt uitgever Annika Granlund voor de deur van haar kantoor een met modder besmeurd manuscript. De titel is De Das en het verhaal is een morbide biografie van een seriemoordenaar die ondergronds leeft. Annika ziet kans met dit manuscript haar noodlijdende uitgeverij te redden, die failliet zal gaan als ze niet snel een bestseller vindt.

Ze besluit het uit te geven, ook al is het een controversieel verhaal. Haar beslissing blijkt dramatische gevolgen te hebben en langzaam maar zeker raakt ze weer in de greep van de duistere krachten die ze als kind dacht te hebben overwonnen.

Wie is de Das? Wie schreef het boek? En wie of wat houdt zich schuil onder de grond?

Mijn mening
Een debuut is vaak een reden om nieuwsgierig te zijn naar het verhaal. Dit kan dan zonder enige reden opeens wel aan hoge verwachtingen gekoppeld worden. Zo ook met De Das, waarbij de verwachtingen ook wel op een hoger level terecht waren gekomen.

Het verhaal is verdeeld in drie grotere delen met allemaal hoofdstukken waarbij direct duidelijk is in welke tijd en dag men zich bevindt in het verhaal.

Boven elk subhoofdstuk wordt het verhaal verteld vanuit De Das; hier zou een bepaalde spanning af moeten komen maar die is niet voelbaar. De hoofdpersonages die enerzijds vanuit de uitgeverij komen en anderzijds vanuit het rechercheteam, dat nog steeds zoekende is naar De Das, krijgen afwisselend hun verhaal. Je weet dat 5 november nadert maar hoe de schrijver ook probeert, er komt totaal geen spanning in het verhaal naar boven.

Het lijkt erop dat de schrijver te veel facetten van de personages en verhaalinhoud wilde omschrijven. Hierdoor mist hij de spanningsboog die er wel zeker gemaakt had kunnen worden als de focus meer op De Das had gelegen. Als dan ook nog vrij snel duidelijk is wie De Das is wordt het een vlak verhaal waarbij het op het einde ook nog op een onnodig bizarre manier wordt afgerond.

2,5 ster voor De Das.

Danielle

Waardering: 2.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)