De stenen goden

Titel: De stenen goden
Auteur: Jeroen Windmeijer
Serie: Zuid-Amerika trilogie #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: maart 2022
Aantal bladzijdes: 446
Recensie: Manon

Auteur
Jeroen Windmeijer is antropoloog, promoveerde in 2004 op een onderzoek naar hooglandindianen. Hij weet feiten en fictie in de Bijbelse en wereldgeschiedenis op zijn eigen overtuigende manier te brengen. Eerder schreef hij o.a. de thrillers, De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrinth, Het Pilgrim Fathers Complot en De Offers, die met veel enthousiasme zijn ontvangen. Voor meer informatie over zijn boeken en Jeroen zelf zie zijn website: www.jeroenwindmeijer.nl.

Achterflap
De Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens doet op Paaseiland onderzoek naar de moais, de mysterieuze beelden die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. Al snel ontdekt hij dat er op het eiland een felle, onderhuidse strijd woedt over de oorsprong van de moais. Als er plotseling iemand verdwijnt, lijkt het erop dat sommigen het niet bij discussiëren laten…

In Middelburg treft Monique Fierloos, conservator van het Zeeuws Museum, voorbereidingen voor een grote tentoonstelling over ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en Paaseiland. Een Paaseilandse beeldhouwer is uitgenodigd om voor het museum een beeld te maken, maar een in het nabijgelegen dorp gevonden moai zet de verhoudingen op scherp. En dan valt de eerste dode…

Mijn mening
Een boek over Paaseiland, het eiland met de grote, fascinerende beelden, beelden die denk ik wel tot ieders verbeelding spreken. Wie heeft de beelden gemaakt en hoe zijn ze op hun plek gekomen? Heel benieuwd hoe Windmeijer deze mysterieuze beelden in zijn verhaal gaat verwerken. Het verhaal begint met hoe een kleine moai in Middelburg is terecht gekomen, en daar ontmoeten we ook Monique en Anthoni. Het verhaal wordt vanuit deze twee hoofdpersonen verteld, Anthoni aan de ene kant vanaf Paaseiland, Monique die in Middelburg zit en niet te vergeten stukjes uit de museumcatalogus, van ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. Die afwisseling maakte het heel fijn om te lezen. In eerste instantie denk je hoe gaan die verhaallijnen bij elkaar komen, maar dat doet de schrijver heel subtiel.

Mijn onderzoek hier gaat over de religieuze symboliek van de moai, over de verering van de voorouders. Maar ik ben vooral ook geïnteresseerd in waarom die hele beeldencultuur plotseling ten einde kwam en plaatsmaakte voor een nieuwe cult, die van de vogelman.

Anthoni doet onderzoek naar de moais, de grote paasbeelden en hij ontdekt al snel dat niet alle eilandbewoners op één lijn zitten over de geschiedenis. Wie moet hij geloven? De Amerikaanse wetenschapper Dorothea D’Amico of een paaseilander genaamd Sergio die een relatie heeft met Marisa, de mooie dochter van de eigenaar van het hostel waar Anthoni verblijft. Op een gegeven moment heeft Anthoni meer vragen dan dat hij antwoorden heeft. In Nederland organiseert Monique een tentoonstelling en ze regelt dat er een beeldhouwer van Paaseiland komt, maar dan blijkt dat hij een dubbele agenda heeft. Ook bij Monique gaan de vragen harder dan de antwoorden.

Jeroen Windmeijer heeft weer een boek afgeleverd waar religie, mythes en geschiedenis in zijn verwerkt, waarin je nu ook weer een afvraagt wat waar en niet waar is. 

Voor haar gevoel viel ze als in slow motion omlaag, maar toch kwam ze al snel in aanraking met het ijskoude, kolkende water, dat haar onmiddellijk de adem benam. Ze verdween kopje-onder en voelde hoe ze door de krachtige stroom werd meegesleurd, alsof een gigantisch zeemonster een slok nam en haar mee naar binnen gulpte.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

4 sterren voor De Stenen Goden.

Manon

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)