Aan de andere kant van geluk

Titel: Aan de andere kant van geluk
Auteur: Nadine Swagerman
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: februari 2022
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Amanda

Auteur
Nadine Swagerman droomde er als zevenjarig meisje al van om schrijfster te worden. Nadine stond in de finale van twee schrijfwedstrijden, en in 2017 kwam haar droom uit toen zij een boekcontract tekende bij Kluitman. Naast het schrijven van verhalen, werkt Nadine als tekstschrijver voor haar eigen tekstbureau.

Achterflap
Isa en Gwen hebben ieder hun eigen reden om hulp te zoeken. Isa rouwt om het verlies van haar broer Felix en bij Gwen thuis is de situatie onhoudbaar geworden door de scheiding van haar ouders. De meiden leren elkaar kennen tijdens groepstherapie en trekken al snel samen op. Ze vinden troost bij elkaar en er ontstaat een bijzondere band, die verdergaat dan vriendschap. Wanneer Gwen een vreselijke ontdekking doet, is het nog maar de vraag of hun relatie dit zal overleven. Aan de andere kant van geluk is een verhaal over rouw, angst en verdriet, maar ook over vriendschap, groei en liefde. Over twee meiden die in een van de moeilijkste perioden in hun leven iets heel moois ontdekken.

Mijn mening

Zolang ik dat deel van mezelf niet leer accepteren, zal ik continu met mezelf in gevecht blijven.

Wat een intens, verdrietig, liefdevol, spannend en leerzaam verhaal. Vol emoties, die van hot naar her vliegen. Van gelukkig naar depressief, van vrolijk naar intens verdrietig. Het verhaal van Isa en Gwen sleurt je mee in een achtbaan aan psychische pijn, problemen, verdriet, vreugde, angst, rouw, verslaving en liefde (homoseksualiteit). Beide meiden hebben een zeer zware tijd achter de rug en dragen beiden een behoorlijk rugzak met zich mee. Het verlies van de broer van Isa maakt haar geestelijk kapot en om maar niks te hoeven voelen raakt ze verslaafd aan drank. De ouders van Gwen zijn uit elkaar en zij kan niet omgaan met de heftige emoties en gevoelens die thuis aanwezig zijn en logeert tijdelijk bij haar opa. Ze leren elkaar kennen bij een therapiegroep waarin ze beiden aan hun problemen proberen te werken en het vertrouwen in zichzelf en anderen proberen te herstellen. Ze hebben een enorme klik en vinden troost bij elkaar.

Mensen lijken te vergeten hoe ze met je om moeten gaan als je je aan de andere kant van geluk bevindt.

De onderwerpen die in het boek aan de orde komen zijn eigenlijk de hoofdmoot van het boek. De rest van de verhaallijn is voornamelijk bijzaak, een manier om vorm te geven aan de heftige gebeurtenissen en de manier waarop mensen omgaan met angst, depressie, rouw en tegenslagen. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het oogpunt van Isa en Gwen. Een goede manier om beide kanten van het verhaal, maar vooral om gedachten en gevoelens van beide meiden een plekje te geven. Dit lukt Nadine zo goed, dat je helemaal meeleeft met beide meiden. Zo mooi ook hoe zoveel belangrijke en moeilijke onderwerpen in een verhaal worden gegoten en ook nog tot zijn recht komen. Dit komt mede door de prettige, vlotte schrijfstijl van Nadine en het vleugje spanning wat erin verwerkt is.

Kortom, ik heb genoten van dit spannende boek met ontzettend moeilijke en belangrijke thema’s. Heel benieuwd naar volgend werk van Nadine.

5 hele mooie sterren voor Aan de andere kant van geluk.

Amanda

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)