Doe en denk als Harry Potter

Titel: Doe en denk als Harry Potter
Auteur: Carla Schiappa-Burdet
Genre: Gezondheid & Psychologie
Uitgeverij: Kosmos
Vertaald door: Ingrid Buthod
Publicatiedatum: juni 2022
Aantal bladzijdes: 192
Recensie: Amanda

Cover
Herkenbare illustraties op de cover, de sorteerhoed, toverstok en een deel van het gezicht van Harry Potter met de bekende bril en het bliksemschichtlitteken.

Auteur
Carla Schiappa-Burdet is een Franse schrijfster. In Nederland is Doe en denk als Harry Potter het eerste boek wat verschenen is.

Achterflap
Wie is er niet op zoek naar meer magie in het dagelijks leven? In Doe en denk als Harry Potter maak je kennis met de levenslessen van de beroemdste tovenaar ter wereld. Leer om volhardend en genereus te zijn, leer hoe je moeilijke situaties het hoofd kan bieden, leer van fouten en naar emoties te luisteren. En vooral: zorg altijd voor je vrienden. Harry Potter is de cultheld die iedereen kan inspireren om alle beproevingen te overwinnen, dreuzel of niet.

Mijn mening
Het idee van het boek is erg leuk. Vooral voor de Harry Potter-fans spreekt dit erg aan en zitten er veel herkenbare quotes en fragmenten in. Aan deze fragmenten zijn onderwerpen gekoppeld waarover de schrijfster tips geeft hoe deze toe te passen in je dagelijks leven. Voorbeeld: Harry heeft veerkracht.

Quote: ‘Af en toe vergeet ik hoe groot je nu bent. Af en toe zie ik nog het jongetje in de kast.’ – Perkamentus tegen Harry, Harry Potter en de Halfbloed Prins (2009).

De Potterhead-tip dit hieruit voortvloeit: Accepteer je verleden als integraal deel van jezelf. Pas dan kun je beter leven in het heden.

Maar de echte Harry Potter-fans zullen al snel merken dat er fouten zitten in de fragmenten en quotes uit de boeken/films. Ik vraag mij af of dit door de schrijfster komt, of doordat de vertaler misschien niet bekend was met de boeken van Harry Potter en de hierin voorkomende quotes. Deze foutjes zijn natuurlijk erg jammer, want de echte Harry Potter-fans gaan dit direct zien en zullen zich hieraan storen. De tips en adviezen die gegeven worden zijn over het algemeen wel prima en uitvoerbaar.

Probeer je geen stijl aan te meten die niet bij je past. Ook ‘no style’ is een stijl!

Daarnaast staan er tussen de fragmenten en tips nog wat vragen waar jij voor zou kiezen, dit zijn geen echte quizvragen, ik weet niet goed hoe ik het wel moet noemen. Een voorbeeld: Waarvoor zou jij kiezen als je op Zweinstein zat? Een schoolvak op Zweinstein: Vliegles, Toverdranken, Verweer tegen de Zwarte Kunsten of Geschiedenis van de toverkunst. Het boek eindigt met een quiz: Welke leraar van Zweinstein ben jij? Leuk, maar erg kort en het bevat maar 4 leraren.

De conclusie luidt dus: leuk om gelezen te hebben, maar zeker geen hoogdravend boekje. Er mist iets. Fans zullen denk ik erg teleurgesteld zijn over de inhoud van het boekje, vooral door de foutjes en (mijn inschatting) de niet vlekkeloze vertaling.

Doe en denk als Harry Potter krijgt van mij een zeer nipte 3 sterren.

Amanda

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)