Alexander Olbrechts

Titel: Gevlinderd
Auteur: Alexander Olbrechts
Genre: Thrillers & Spanning
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: mei 2022   
Aantal bladzijdes: 281
Recensie: Brenda

Cover
De romp van een vrouwenlichaam is op de cover te zien met een prachtige blauwe vlinder voor haar geslachtsdeel. De cover past precies bij de tekst op de achterflap. Alleen vind ik het niet echt een spannende indruk geven.

Auteur
Alexander Olbrechts is medisch laboratoriumtechnoloog van opleiding en werkt sinds 2009 in een van de grootste bloedbanklaboratoria van België. Zijn wetenschappelijke achtergrond neemt hij graag in zijn werk op. Naast zijn laborantentaken in het UZ Gasthuisberg te Leuven is hij ook al enkele jaren muziekredacteur bij een digitale muziekmagazine. Hij woont in Kortenberg samen met zijn vrouw Sara en hun ragdolls Louis en Trixie.

In mei 2020 startte zijn schrijverscarrière met de publicatie van zijn debuut Gevlinderd. Het boek werd goed ontvangen en begon al snel een eigen leven te leiden. In 2021 won hij samen met drie collega-auteurs de schrijfwedstrijd ‘Fatale Ontmoeting’.

Twee maanden later volgde al snel de publicatie van zijn tweede boek Het eindigt met jouw dood. Een half jaar later droeg hij de rechten van Gevlinderd aan Godijn Publishing over, waardoor er op 14 mei 2022 een herdruk van het debuut kwam.

(bron: alexanderolbrechts.com)

Achterflap/samenvatting
In Gevlinderd treffen gruwelijke moorden en persoonlijke drama’s de gynaecologe Lydia Muysen. Aan haar turbulent verleden heeft Lydia – Lys voor de vrienden – een zware depressie en een alcoholverslaving overgehouden. Tijdens de sessies met haar therapeut verhaalt Lys over haar verleden en probeert ze op haar eigen manier deze ingrijpende gebeurtenissen te verwerken.

Lys groeide op in een disfunctioneel gezin en haar kinderjaren werden vooral gekleurd door de afwezigheid van haar vader, maar ook door de ziekte en het overlijden van haar geliefde broer Gabriel. De tweede grote tegenslag, die ze op volwassen leeftijd te verwerken kreeg, was de ontdekking dat ze onvruchtbaar is en dat haar man Richard Duquesne in de nasleep hiervan een kind bij zijn secretaresse heeft verwerkt.

Tot overmaat van ramp ontdekt Lys dat ze zich in het epicentrum bevindt van het onbekende plan van een gruwelijke seriemoordenaar die vrouwen genitaal verminkt en een grote, tropische vlinder op hun vagina speldt. De moordenaar laat bij elk nieuw lichaam de afgesneden delen van het vorige slachtoffer achter, vormgegeven als een morbide vlinderkarikatuur. Zal Lys zich in haar mentaal wankele toestand uit deze penibele toestand weten te redden of wordt ze het volgende slachtoffer van de moordenaar?

Mijn mening

Slapper en zwakker dan een naakte regenworm, dat is de man die ik mijn zoon moet noemen.

Het boek Gevlinderd had Alexander Olbrechts eerst in eigen beheer uitgebracht, maar uitgeverij Godijn heeft twee jaar later zijn debuut nogmaals uitgebracht en dat vind ik na het lezen van Gevlinderd totaal geen verkeerde stap.

We starten het verhaal op 7 augustus met een heftig proloog om na dit hoofdstuk terug te stappen naar 20 juni en vanuit daar het verhaal verder te lezen. Door het eerste hoofdstuk wil je absoluut wel doorlezen.

De auteur neemt je direct mee in het verhaal en hij schrijft ook zo gedetailleerd mogelijk zodat je het ook daadwerkelijk voor je ziet hoe alles gebeurt. Heftig soms, maar echt wel goed geschreven. Af en toe kneep ik mijn benen zeker even stevig tegen elkaar aan, zo luguber soms.

Af en toe gaan we even helemaal terug naar de kinderjaren van Lys. Zo krijg je inzicht in haar jeugd en het past ook goed in het gehele verhaal. Je snapt haar doen en laten in het dagelijks leven en de contacten die ze heeft met haar psycholoog.

Spanning is zeker aanwezig. Je bent als lezer op zoek naar de moordenaar. Wie is het? Je gaat meerdere personen verdenken. Met de dader heeft Alexander Olbrechts mij enorm verrast. Echt goed neergezet.

Gevlinderd heeft mij absoluut verrast en ik zal zeker meer van deze auteur willen lezen.

Spanning:4
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

Gevlinderd krijgt van mij 4 prachtige sterren.

Brenda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)