Schaduwstad

Titel: Schaduwstad
Auteur: David Baldacci
Serie: Aloysius Archer #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaald door: Jolanda te Lindert
Publicatiedatum: mei 2022
Aantal bladzijdes: 416
Recensie door: Bianca

Over de auteur:
David Baldacci werd geboren in Virginia in de Verenigde Staten. Hij studeerde politieke wetenschappen en rechten, en was negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. in 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht. Baldacci’s werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Eerder verschenen in de Aloysius Archer-reeks Een goede daad en Dodelijk spel.

Achterflap:
Privédetective Aloysius Archer viert samen met zijn goede vriendin Liberty Callahan oudjaarsavond in Los Angeles, waar Liberty naam probeert te maken als actrice. Die avond ontdekt Archer dat achter alle pracht en praal van Hollywood een duistere wereld schuilgaat. Scenarioschrijfster Ellie Lamb vraagt hem uit te zoeken wie haar wil vermoorden, maar wanneer hij bij haar langsgaat in Malibu, is de vrouw nergens te bekennen. Wat hij wel aantreft, is het lichaam van een vermoorde man. En in de uren daarna wordt Archer buiten westen geslagen, achtervolgd door smokkelaars en bijna doodgeschoten. Kortom: het jaar 1953 had niet beter kunnen beginnen…

Mijn mening:
Als fanatiek serielezer heb ik eerst de eerdere twee delen met Aloysius Archer in de hoofdrol gelezen. Een goede daad, het eerste deel, vond ik beter dan Dodelijk spel, het tweede deel.

Vervolgens ga ik gelijk door met het derde deel Schaduwstad. Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig en het lijkt daarom ook al langer geleden geschreven. Alsof de tijd heeft stil gestaan, geen social media of huidige maatschappelijke hectiek die herkenbaar is. Het verhaalt leest alsof je in een westernfilm zit en op de schouder van Aloysius Archer meelift in zijn jacht op een moordenaar. Het is een standaard actiethriller die geen ingewikkelde materie bevat. De actiescenes zijn soms wat over de top, Archer lijkt onsterfelijk.

Baldacci heeft met Aloysius Archer wat mij betreft niet zijn beste serie neergezet. Het draait voor mij teveel om de actie en te weinig om de personages. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt maakt dat ik het gevoel krijg een oud boek te lezen en geen boek wat net verschenen is. 

De schrijfstijl van Baldacci is to the point en filmisch, geen ingewikkelde materie. Deze serie lees je makkelijk weg. De plot is degelijk uitgewerkt, alles klopt, is op elkaar afgestemd en leidt tot een verrassende ontknoping.

Voor mij komt de Alysius Archer serie-hiermee ten einde maar het is vast en zeker niet de laatste Baldacci die ik gelezen heb.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 2

Schaduwstad krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)