Waterkoud

Titel: Waterkoud
Auteur: A.M Ollikainen
Serie: Paula Pihlaja #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Annemarie Raas
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 326 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur
A.M. Ollikainen is het pseudoniem van het echtpaar Aki en Milla Ollikainen. Aki publiceerde drie romans, won verschillende literatuurprijzen en stond op de longlist van de Man Booker Prize. Milla publiceerde drie thrillers en won de verhalenwedstrijd van de Finnish Detective Society. Ze wonen samen met hun twee kinderen in het zuiden van Finland.

Achterflap
Op de ochtend van midzomerdag worden inspecteur Paula Pihlaja en haar team na een gruwelijke vondst opgeroepen. Voor het landgoed van een ondernemersfamilie ten westen van Helsinki staat een vrachtcontainer met daarin het lijk van een zwarte vrouw. Ze moet een afschuwelijke dood zijn gestorven, want de container is tot de nok gevuld met zeewater.
De vrouw heeft geen papieren bij zich en niemand lijkt te weten wie ze is. Paula wantrouwt de verklaringen van de familie echter en zet alles op alles om de waarheid boven water te krijgen. Als de identiteit van de vermoorde vrouw eindelijk wordt achterhaald, start Paula met de reconstructie van haar laatste uren. Waarom was universitair docente Rauha Kalando een paar uur voor haar dood overgevlogen uit Namibië? En welke rol speelt het document dat in haar hotelkamer wordt gevonden – ondertekend door niemand minder dan de voormalige directeur van het bedrijf?

Mijn mening
Waterkoud is het eerste deel in een nieuwe serie geschreven door een Fins echtpaar.

Het verhaal begint onsamenhangend, het is niet duidelijk wat de bedoeling is van de eerste twee hoofdstukken, dit blijkt later de inleiding te zijn die in tweeën gesplitst is.

Vervolgens gaat het verhaal van start en vlieg ik er in sneltreinvaart doorheen. Het nieuwe rechercheurs duo Paula Pihlaja en Aki Renko dient de dood van een zwarte vrouw te ontrafelen. Zij wordt gevonden in een container vol zeewater, je voelt de angst die deze vrouw heeft doorgemaakt voor ze zich bewust was dat ze het niet ging overleven. Dat dit vlakbij de familie Lehmusoja gebeurt lijkt geen toeval. Het Lehmus-concern is een familiebedrijf dat over de hele wereld containers transporteert.

De verhaallijn die het duo Ollikainen heeft bedacht vind ik echt geniaal en bijzonder, het is een perfecte combinatie van zakelijkheid en persoonlijke geheimen.

De personages zijn goed uitgewerkt, nadat je iedereen goed in beeld hebt (ik heb daar voor mezelf een lijstje van gemaakt) voel je dat er geheimen naar buiten komen die wat sommigen betreft onder de pet hadden moeten blijven. Gelukkig wint gerechtigheid het van macht.

Waar het verhaal op een gegeven moment een voorspelbare afloop lijkt te krijgen komt er toch een onverwachtse wending die ik niet aan zag komen.

Het was voor mij een verhaal met een warrige start maar vervolgens werd ik meegezogen in een spannend maar ook tragisch verhaal waarin ik mijn eerste kennismaking met Paula Pihlaja als positief heb ervaren, tevens was er een bijzondere rol voor het gezin Lehmusoja dat mij nog lang bij zal blijven. Nadat ik het boek uit had heb ik de inleiding nog een keer gelezen en snapte ik enigszins de insteek voor deze start van een goed opgebouwd vervolgverhaal. Ik ben in ieder geval enthousiast over dit eerste verhaal van het duo A.M. Ollikainen en zal zeker het volgende deel oppakken.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 4
Spanning: 4
Plot: 4

Waterkoud krijgt van mij dik verdiend 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)