Kim Faber

Titel: Stikdonker
Auteur: Kim Faber & Janni Pedersen
Serie: Martin Juncker & Signe Kristiansen #3
Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: juni 2022
Aantal bladzijdes: 396
Recensie: Bianca                                         

Over de auteurs:
Het journalistenkoppel Kim Faber en Janni Pedersen debuteerde met Winterland. Voor Winterland wonnen ze de prijs voor Beste Debuut van het Jaar in hun thuisland.
Stikdonker is hun derde thriller, opnieuw met seriepersonages Martin Juncker en Signe Kristiansen in de hoofdrol.
Kim Faber (1955) is architect en journalist voor de Deense krant Politiken. Hij heeft eerder non-fictie geschreven, onder meer over de oorlog in Kosvo en  over leven met hiv/aids.
Janni Pedersen (1968)is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Ze werd in 2018 bekroond met de prijs voor nieuwslezer van het jaar.

Achterflap:
Na zijn tijdelijke ballingschap in Sandsted keert inspecteur Martin Juncker terug naar Kopenhagen. Meteen krijgt hij een nieuwe moordzaak toegewezen: een jonge vrouw is gewurgd en halfnaakt achtergelaten in een struik. Haar kleren liggen netjes opgevouwen naast het lichaam. Hoewel er geen duidelijke aanwijzingen zijn om te volgen, doet de moord Juncker direct aan een onopgeloste zaak van tien jaar eerder denken. Zou dit dezelfde moordenaar zijn?

Rechercheur Signe Kristiansen is blij dat haar partner terug is. Ze doet onderzoek naar de moord op een jonge neonazi tijdens een politieke actie. Als blijkt dat de twee zaken een link hebben, moeten Juncker en Kristiansen hun krachten bundelen. Maar de waarheid achterhalen kan levensgevaarlijke gevolgen hebben…

Mijn mening:
In het tweede deel Hoogzomerstagneerde het privéleven van zowel Martin Juncker als Signe Kristiansen. Dat was voor mij een minpuntje in dat deel van de serie.

In Stikdonker word je als lezer wat dat betreft op je wenken bediend. De geheimen uit het verleden spelen zowel bij Martin als Signe  een prominente rol tijdens het uitoefenen van hun beroep. Ze ontkomen er beiden niet aan om er aandacht aan te besteden.

Faber & Pedersen hebben verschillende moordzaken als verhaallijn gebruikt om de persoonlijke problematiek van beide hoofdrolspelers verder uit te werken.

Zowel Martin als Signe zijn alert naar elkaar en hun collega’s, de zwijgzaamheid drijft mij wel even tot het uiterste, maar geduld wordt beloond. De werksituatie die is ontstaan zou in de realiteit nooit zo lang op deze manier plaats kunnen vinden maar het is wel passend in de complete uitwerking van het verhaal. Tevens zijn sommige aanwijzingen wel iets te makkelijk bedacht, ik bedoel hiermee te zeggen dat enkele aanwijzingen, zonder onderbouwing, ineens in iemands gedachten opkomen.

De schrijfstijl van het duo is vlot, beeldend en met momenten intens. De personages blijven je bij en vooral het duo Junker & Kristiansen blijven ondanks dat ik heel veel series lees  hangen.  Het verhaal speelt zich af in ruim drie weken en als je het zo bekijkt valt de tijd waarbinnen bepaalde geheimen ontrafelt worden best wel mee, het lijkt langer dan het in werkelijkheid was.

Wat mij betreft mag dit duo nog wel even doorgaan met deze serie. De verhalen bevatten voldoende afwisseling tussen spanning en het persoonlijk leven van de personages.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 4

Stikdonker krijgt hiermee naar boven afgerond 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)