Opa Goochel

Titel: Opa Goochel
Auteur: Yvonne Deinert
Genre: kinderboek
Uitgeverij: Neckar
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 184
Recensie: Leontine

Cover
Een vrolijke cover met een tekening van een jongetje dat omringd is door foto’s en speelkaarten. Een cover die mijn aandacht wel trekt.

Auteur
Yvonne Deinert (1965) werkt als programmamanager in de zorg. In haar vrije tijd trekt ze er graag op uit, samen met haar man. Als kind las Yvonne alle boeken van de bibliotheek. Later ontdekte ze ook hoe bijzonder het is om met improvisatietheater verhalen te maken. In mei 2014 debuteerde Yvonne bij uitgeverij LetterRijn met haar eerste Young Adult, Het midden van nergens. In november 2016 kwam opvolger Rauw uit. Tijdens haar werk zag ze de gevolgen van dementie voor het functioneren van mensen én voor hun omgeving. Dit raakte haar en inspireerde haar tot het schrijven van Opa Goochel.

Achterflap/samenvatting
Roem heeft een grote droom. Hij wil een wereldberoemde goochelaar worden. Net zoals zijn opa was. Roem geeft al veel trucs geleerd, maat de grote trucs houdt opa nog geheim. Daarvoor moet hij minstens twaalf jaar zijn, zegt opa. Als opa steeds vergeetachtiger wordt, krijgt Roem haast. Ontdekt hij op tijd opa’s goochelgeheimen?

Mijn mening
De tienjarige Roem is dol op goochelen en op zijn opa. Zijn grootste droom is om alle grote trucs van zijn opa te leren. Maar opa  lijkt steeds meer te vergeten…Heeft Roem nog genoeg tijd?

Dementie is geen makkelijk onderwerp voor kinderen. Maar Yvonne Deinert weet dit op een heel begrijpelijke wijze in een leuk verhaal te gieten. Hoewel het een verdrietig onderwerp is, is het verhaal alles behalve somber. Goochelen staat centraal en toch wordt het proces van dementie en wat het doet met de gevoelens van Roem en zijn moeder mooi beschreven.

Maar dementie is niet het enige onderwerp. Wat ook terugkomt, is het omgaan met teleurstellingen en verliefdheid.

De hoofdstukken zijn kort en goed behapbaar voor kinderen tussen 7-10 jaar oud. De teksten zijn makkelijk te begrijpen en de zinnen kort.

Ik heb als volwassene heel erg genoten van dit verhaal.

Ik geef Opa Goochel 4 sterren.

Leontine

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)