Iedereen liegt

Titel: Iedereen liegt
Auteur: Camilla Grebe
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Clementina Luijten en Jasper Popma
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 371 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Camilla Grebe (1968) is de eerste vrouwelijke Scandinavische thrillerauteur wier werk maar liefst twee maal werd onderscheiden met de Glass Key Award. Alleen Stieg Larsson en Arnaldur Indridason gingen haar voor. Grebe debuteerde samen met haar zus Asa Träff, en schreef daarna nog de Moskou Noir-serie met Paul Leander-Engström. Grebe heeft inmiddels vijf internationaal succesvolle solothrillers op haar naam staan. Ze woont met haar man en twee kinderen in Portugal.

Achterflap:
Maria Foukara leidt een gelukkig leven met haar zoon, en sinds kort met haar geweldige nieuwe liefde Samir en zijn tienerdochter Yasmin. Als op een koude decembernacht Yasmin ineens spoorloos verdwijnt, denkt de politie in eerste instantie aan zelfmoord. Maria weet niet goed wat ze met de situatie aan moet. Haar stiefdochter was niet makkelijk, maar was dat niet gewoon de puberteit? Hoe kan ze zomaar zijn verdwenen?
Wanneer Samir wordt opgepakt op verdenking van moord op zijn dochter, is Maria totaal van slag. Heeft Samir zijn dochter uit eerwraak vermoord? Getuigen vertellen dat Yasmin slachtoffer zou zijn van lichamelijk misbruik, en langzaam ontstaan twijfels bij Maria of de dood van Yasmins moeder en zus, jaren geleden, werkelijk het gevolg van een auto-ongeluk was.
Is Samir niet de liefhebbende echtgenoot en vader die Maria dacht dat hij was, maar een gewelddadige man die het niet kon verdragen dat zijn dochter verkering met een Zweedse jongen had? Gewelddadig genoeg om een moord te plegen?

Mijn mening:
Camilla Grebe weet mij met haar verhalen steeds weer te boeien, en dan gaat het in eerste instantie niet om de spanning maar de intensiteit waarmee zij de personages neerzet.

Door het verspringen in de tijdlijn wordt in een traag tempo steeds duidelijker wat de personages in het verleden hebben meegemaakt waardoor de huidige gebeurtenissen langzaam ontrafeld worden.

Het boek is opgedeeld in meerdere delen en wordt wisselend vanuit verschillende personages geschreven. Grebe heeft een schrijfstijl die feilloos het onderscheid weet te maken tussen wat je ziet en wat er in iemands hoofd omgaat, dit is keiharde realiteit. Zij verbindt het heden en verleden op een bijzondere manier met elkaar, ik kan het moeilijk uitleggen, zij maakt een bepaald gevoel in mij los.

Iedereen liegt is een titel die het boek voortreffelijk past, waar ik in het begin denk dat het verhaal misschien wat saai en eentonig is daar het vooral draait om het gezin van Maria Foukara, heeft de uiteindelijke ontknoping mij zeer verrast.

Achteraf is het allemaal heel logisch maar tijdens het lezen zijn mijn radartjes echt alle kanten op gevlogen, maar ik kon er de vinger niet opleggen. Het uiteindelijke plot was veel beter voorbereid dan ik in eerste instantie vermoedde.

Grebe begint klein maar weet de aandacht van de lezer op een intense manier vast te houden waardoor je uiteindelijk getuige wordt van een bijzonder intrigerend verhaal waarin de huidige maatschappij een belangrijke rol speelt.

Iedereen die iemand heeft verloren die hij liefheeft weet dat verdriet pijn doet, en niet alleen in je ziel. Het doet pijn in je lijf, je huid schrijnt, je ademhaling voelt zwaar, alsof er een band om je borst gesnoerd zit. Verdriet werkt ook verlammend. Het legt zich als een filter, een vlies over je bewustzijn, en remt elke impuls tot handelen.

Grebe is een auteur waarbij alles draait om de psychologische diepgang, als je alleen spanning zoekt is dit boek niets voor jou, maar voor de fans van psychologische thrillers is Iedereen liegt echt een aanrader!

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Spanning: 4
Psychologie: 5
Plot: 4
Leesplezier: 5

Iedereen liegt krijgt hiermee dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)