De regenboogfabriek

Titel: De regenboogfabriek
Auteur: Susan Wallenburg
Serie: Sam & de Monsterbende #1
Genre: kinderboek
Uitgeverij: Neckar
Illustrator: Mayon Middeljans
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 112
Recensie door: Leontine

Cover
Wat een ontzettend leuke cover. We zien Sam en de Monsterbende, allerlei monstertjes in verschillende felle kleuren. Een cover dat direct de aandacht vraagt.

Auteur
Susan Wallenburg (1975). Nadat Susan in 2004 moeder werd van Samantha bleek bij het voorlezen dat Samantha het nog leuker vond om samen verhalen te bedenken. Dus nam Susan de pen ter hand.

Veel van de verhalen ontstaan vanuit gebeurtenissen in hun eigen leven. Zo ook De regenboogfabriek. Een verhaal dat is ontstaan toen Samantha bang was voor monsters onder haar bed en in haar kast. Zeggen dat monsters niet bestaan was geen optie, voor Samantha waren ze tenslotte echt. Zo vroeg Susan haar dochter meer over deze monsters te vertellen en is Sam & de Monsterbende ontstaan.

Mayon Middeljans is in 2012 afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva te Groningen en sindsdien werkzaam als freelance illustrator. Haar werk komt voort uit het uit het verlangen om net zo naar de wereld te kunnen kijken als kinderen. Kinderen werpen een open blik op de wereld om hun heen en ervaren alles veel intenser.

Met diverse technieken en materialen creëert Mayon een kleurrijke en fantasievolle belevingswereld voor kinderen. Toch werkt ze het liefst met Aquarelverf.

Wat Mayon aanspreekt is niet zozeer het alledaagse, maar verhalen die niet aan tijd gebonden zijn en die over universele menselijke drijfveren gaan. Ze hoopt daarmee dat haar verhalen net zo tijdloos zijn als de verhalen van de gebroeders Grimm.

Achterflap/samenvatting
Als je ‘s nachts alleen in bed ligt
en het buiten pikdonker is.
Ben je dan weleens bang?
Voor de rare schaduwen op het behang?
Voor het getik van de takken
tegen je raam?
Maar waar komen die andere
vreemde geluiden vandaan?
Zitten er echt geen monsters verscholen
in je kast en onder je bed?
Moet je om hulp roepen?
Naar iemand waarvan je weet dat die je redt.
Of moet je dapper zijn en zelf gaan kijken?
En of monsters echt bestaan
zal dan vanzelf blijken …

Mijn mening
Sam is bang voor de monsters onder haar bed. Van haar vader heeft ze een zwaard gekregen dat speciale krachten heeft maar ze heeft dat nog nooit gezien. Dan hoort ze een geluid onder haar bed. Zou het haar lukken om niet meer bang te zijn?

Wat een ontzettend leuk verhaal over de monsters onder je bed en de fantasiewerelden uit je dromen. Wie droomt er nu niet over een kleurrijke wereld vol regenbogen en kleurrijke wezens? En de held uithangen wil natuurlijk ook iedereen!

Susan Wallenburg heeft echt haar best gedaan om er een superleuk verhaal van te maken met een aantal boodschappen erin. Het verhaal is heel goed voor te lezen vanaf een jaar of 5 en zelf te lezen vanaf 7 jaar. De illustraties van Mayon Middeljans vullen het verhaal perfect aan. Zelfs het slechtste monstertje is nog lief getekend waardoor het kinderen niet angstig zal maken. De hoofdstukken zijn kort genoeg voor het voorlezen en lang genoeg voor kinderen om zichzelf uit te dagen zelf te lezen.

Ik geef De Regenboogfabriek 4 sterren.

Leontine

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)