Vermist

Titel: Vermist
Auteur: Simon Beckett
Serie: Jonah Colley #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Vertaald door: Annoesjka Oostindiër
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 330 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Simon Beckett werkte als restaurateur, gaf Engelse les in Spanje en was drummer in diverse bands voordat hij freelance journalist en schrijver werd. Hij schrijft o.a. voor The TimesThe Daily Telegraph en The ObserverDe geur van sterfelijkheid wordt beschouwd als zijn grote doorbraak naar de internationale thrillerwereld. 

Achterflap:
Tien jaar geleden werd het leven van agent Jonah Colley verwoest door de verdwijning van zijn jonge zoon Theo. Een vraag om hulp van een oude vriend leidt Jonah naar de ontdekking van vier lichamen – genadeloos toegetakeld en voor dood achtergelaten. Er is nog maar een slachtoffer in leven. Colley wordt vervolgens zelf verdachte in de zaak, maar hij ontdekt ook een netwerk van leugens en geheimen over de mensen die hij dacht te kennen. Het dwingt hem vragen te stellen over wat er werkelijk al die jaren geleden is gebeurd…

Mijn mening:
Vermist is het eerste boek dat ik van de hand van Simon Beckett lees en ik ben echt aangenaam verrast zeg. Het is een eerste deel in een nieuwe serie en gezien het deels open einde wil ik zeker graag weten wat Beckett nog meer voor Jonah Colley in petto heeft.

Zoals we van vele series gewend zijn heeft ook dit hoofdpersonage een verleden, de manier waarop we met dit verleden kennis maken is op zijn zachtst gezegd bizar te noemen, een nachtmerrie die je niemand toewenst.  Beckett maakt gebruik van tijdsintervallen waardoor je Jonah binnen no time goed leert kennen. Qua originaliteit herken ik een aantal zaken wel van andere series maar Beckett weet het op een bijzondere manier neer te zetten en onderdeel te laten zijn van het totaalplaatje.

Een klein puntje van kritiek is de vele keren dat benoemt wordt dat Colley lichamelijk tijdelijk beperkt is, ik hoop dat hij hier in de volgende delen geen hinder meer van ondervind.

Beckett onderscheidt zich onder andere doordat hij de psychologische kant bij een opgelopen trauma op een gevoelige manier weet neer te zetten, ik krijg er echt buikpijn van, zo heftig, het voelt alsof het jezelf overkomt, de machteloosheid en het intense verdriet komen binnen. Verder is het een verhaal dat met momenten nagelbijtend spannend is, alsof je lijfelijk aanwezig bent.

Ik proef de ervarenheid van de auteur op alle fronten, Beckett weet hoe hij de lezer kan laten genieten van een onderhuidse spanning welke is bewerkt met een sausje van emoties.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 5
Psychologie: 5

Vermist krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)