De man van rook

Titel: De man van rook
Auteur: J.M. Miro
Serie: Duistere talenten #1
Genre: Fantasy
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Marike Groot & Sander Brink
Publicatiedatum: juni 2022
Aantal bladzijdes: 608
Recensie: Amanda

Cover
Wauw! Wat een plaatje van een boek! Alleen daarom al zou je het boek in de kast zetten. Prachtige hardcover uitgave met stofomslag en blauw boekblok. Schitterend!

Auteur
J.M. Miro woont en schrijft in de Pacific Northwest in de Verenigde Staten. De man van rook is geschreven onder pseudoniem en is het eerste deel van de Duistere talenten-trilogie.

Achterflap
Engeland, 1882. Op de huid van de zestienjarige Charlie Ovid is geen litteken te bekennen, ondanks zijn traumatische jeugd in Mississippi. Zijn lichaam geneest razendsnel, of hij dat nu wil of niet. Marlowe, die als baby is achtergelaten in een goederentrein, stoot een spookachtig blauw licht uit. Hij kan ervoor kiezen mensen te helen of te verwonden. Wanneer detective Alice Quicke de opdracht krijgt om deze twee kinderen in veiligheid te brengen, uit naam van het instituut waarvoor ze werkt, beginnen ze alle drie aan een ongelooflijk avontuur waarbij ze het rijk van de levenden en dat van de doden ontdekken.

Eenmaal op reis stuit het drietal op een dreiging: Jacob Marber, een man gemaakt van rook, die de kinderen koste wat het kost in handen wil krijgen voor zijn eigen sinistere doeleinden. Er volgt een klopjacht vol verwondering en verraad, via de gasverlichte straten van Londen en de achterbuurten van Tokio, die eindigt bij het Cairndale Instituut, een naargeestig landgoed in de buurt van Edinburgh. Hier voegen Charlie en Marlowe zich bij andere kinderen met bijzondere gaven. Daar dreigt het rijk van de doden samen te smelten met dat van de levenden en al snel blijkt dat Jacob hen ook hier kan bereiken.

Zonder de hulp van Alice is het aan Marlowe, Charlie en de andere kinderen om de geschiedenis van het instituut te ontrafelen, hun talenten te ontdekken en er voor eens en voor altijd achter te komen wat de aard is van het kwaad dat hen achtervolgt.

Mijn mening

Dat je het niet kunt zien, dochter – fluisterde haar moeder altijd boos – betekent nog niet dat het er niet is. Nou, nu had ze het gezien. En ze geloofde het.

Ik vind het moeilijk om mijn mening over dit boek precies op papier te zetten. Dit komt doordat ik gemengde gevoelens heb. Ik ben (nog) niet zo’n fervent adult fantasy lezer, dus moet sowieso wat wennen aan het soort verhaal. Ik heb een maand over dit boek gedaan, dat is voor mijn doen echt heel erg lang. Of ik het een slecht verhaal vond? Nee dat niet, maar het duurde sowieso al erg lang voor ik echt in het verhaal zat. Veel personages, sprongen in tijd, woorden die ik niet kende (zoals een litch = een soort zombie), maar ook een vrij ingewikkelde verhaallijn. Daarbij speelde het verhaal zich rond 1882 af, dus een totaal andere wereld dan we nu kennen. Ook dit vond ik even wennen. Eenmaal in het verhaal, raakte ik wel erg betrokken bij de personages, vooral bij de jonge talenten Charlie, Marlowe, Komako, Ribs en Oskar. Ontzettend boeiende personages die veel meegemaakt hebben en waarover we eigenlijk nog te weinig te weten zijn gekomen. Onschuldige kinderen die door hun talenten worden buitengesloten en nergens terecht konden, totdat ze in Cairndale terechtkomen onder de hoede van dokter Berghast. Een man waar ik al snel de kriebels van kreeg. Waar het eerste deel vrij rustig is, is het laatste deel vol actie, geweld, bloed enzovoorts. Door de beschrijvende stijl van Miro zie je het voor je, maar dit remt in het eerste deel ook wel een beetje af. Het laatste deel maakt dit dan juist weer helemaal goed, zorgt ervoor dat je door wil lezen omdat je wil weten hoe het af gaat lopen. De ontknoping is niet heel verrassend en nog erg open. Veel ruimte voor de vervolgdelen.

Kortom, gemengde gevoelens. De personages vond ik leuk, bijzonder en verrassend. Het verhaal vond ik in eerste instantie wat taai, maar later toch ook wel interessant.

De man van rook krijgt van mij 3,5 ster. Een trilogie met potentie, ik denk dat ik het volgende deel ook nog wel wil proberen.

Amanda

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)