Vuurduivel

Titel: Vuurduivel
Auteur: Nathalie Pagie
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Leontine

Cover
Een weg in een droge omgeving met een onheilspellende lucht erboven. Prachtige kleuren. Titel en naam van de auteur zijn op de kenmerkende manier op de cover geplaatst. Je ziet gelijk dat het een boek van Nathalie Pagie is.

Auteur
Nathalie Pagie (1974) is thrillerauteur. Ze woont met haar man en twee kinderen in Breda. In 2013 debuteerde ze met De toneelclub en een jaar later verscheen De campus, waarvan inmiddels al meer dan 15.000 exemplaren zijn verkocht. Paradijsvogels verscheen in 2015 en was de eerste thriller in de serie over Tara Linders en Diego Martinez. Daarna zijn er nog drie boeken in deze serie verschenen en een flink aantal stand alone boeken.

Achterflap/samenvatting
Australië in de greep van een terrorist. Een vader riskeert alles om zijn zoon te redden.

Een warme zomerse dag. Een jong gezin geniet van een picknick. Het lijkt zo mooi, totdat er iets vreselijks gebeurt. De huid van de vrouw begint te smeulen, er komt rook uit haar mond, vlammen schieten uit haar buik omhoog. Haar man probeert haar te redden, maar het vuur is sterker. De vrouw sterft een gruwelijke dood.

Een jaar later wordt haar man, Jake, gevraagd toe te treden tot een eliteteam brandweermannen. Een terrorist die al eerder voor verwoestende branden zorgde en daarna spoorloos verdween, dreigt opnieuw toe te slaan als hij niet krijgt wat hij wil. Het loopt mis, overal breken branden uit. Jake en zijn team staan voor de onmogelijke opdracht de branden te blussen én ‘de vuurduivel’ te stoppen.

Ondertussen ontdekt Jakes zus Emily, journalist, meer gevallen van spontane zelfontbranding. In haar poging de waarheid te achterhalen loopt ze groot gevaar. Als blijkt dat haar leven en dat van Jakes zoontje Sam op het spel staan, is er voor Jake geen tijd te verliezen.

Mijn mening
Het is het jaar 2052 en Australië heeft te kampen met een enorm klimaatprobleem én een terrorist. Het is ontzettend warm en een paar jaar geleden is het land opgeschrikt door enorme branden. The Big Fires worden ze genoemd en er zijn enorm veel mensen omgekomen. Er zijn daarom heel veel regels gesteld die voorkomen dat er brand ontstaat.

Als Jake met zijn vrouw en zoontje geniet van een kampeertripje, voltrekt zich een vreselijk drama. De vrouw komt om door vuur wat van binnenuit lijkt te ontstaan. Jake probeert alles om haar te redden, maar wat hij ook doet, niets helpt. Een jaar later wordt Jake gevraagd om toe te treden tot een team van brandweermannen die de Vuurduivel wil stoppen. Maar is dat wel een makkelijke taak?

Een boek over vuur en branden, dat trok mijn aandacht wel. Als vrouw van een (vrijwillige) brandweerman hoor ik daar regelmatig over. Gelukkig zijn dat niet vaak zulke branden als in het boek voorkomen.

Met Vuurduivel heeft Nathalie Pagie een spannend boek afgeleverd. Vanaf het eerste hoofdstuk heeft ze mijn aandacht vastgehouden. Ik ben altijd wat huiverig voor boeken die in de toekomst afspelen. Ik ben geen science fiction persoon. Maar Vuurduivel is heel realistisch geschreven. Omdat het boek zich in de (nabije) toekomst afspeelt, zijn alle regels die in op dat moment in Australië gelden nog een beetje vreemd, maar langzaamaan begrijp je als lezer heel goed waarom daarvoor gekozen is.

Het gaat eigenlijk maar om één ding in het boek. Wie is de Vuurduivel en hoe stoppen we hem? In de zoektocht daarnaartoe gebeuren er veel dingen en wordt de spanning hooggehouden. Dat doet Nathalie Pagie erg goed.

Het perspectief in het boek wisselt af tussen Jake, de Vuurduivel en Emily, die ondertussen de dood van haar schoonzus probeert te ontrafelen. Door deze afwisseling krijg je het verhaal van diverse kanten mee. Het geeft extra dimensie aan het verhaal.

Het plot vind ik persoonlijk erg origineel. En naar het einde toe duurde het lang voor ik doorhad hoe het zat. Ook de clou is origineel en briljant bedacht. Dat je als lezer aan het eind een huh momentje hebt zonder dat het volledig uit de lucht komt vallen. Vuurduivel zit gewoon goed in elkaar.

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik heb enorm genoten van dit verhaal. Ik geef Vuurduivel 4 sterren.

Leontine

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)