Waar rook is

Titel: Waar rook is
Auteur: Björn Paqualin
Serie: Stella Robertsson #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Ron Bezemer
Publicatiedatum: oktober 2022
Aantal bladzijdes: 287
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Björn Paqualin is een Zweedse scenarioschrijver, o.a. van de serie Wallander. Waar rook is is zijn debuutthriller, en het eerste deel van een trilogie rondom Stella Robertsson.

Achterflap:
In Zweden woedt de grootste bosbrand sinds tijden; de brandweer werkt dag en nacht in een wanhopige poging de vuurzee onder controle te krijgen. Als midden in de chaos een in stukken gehakt lichaam wordt gevonden, wordt rechercheur Stella Robertsson vanuit Stockholm ingevlogen om de zaak te onderzoeken. De identificatie van het lijk is niet eenvoudig, maar uiteindelijk wordt duidelijk dat het om een vrouw gaat die jaren daarvoor als vermist is opgegeven.

Samen met de lokale onderzoeker Tommy Reyer duikt Stella in de oude vermissingszaak, op zoek naar nieuwe aanwijzingen die hen naar de moordenaar kunnen leiden. Terwijl de verstikkende hitte en rook hen omringen komen ze steeds dichter bij de waarheid, en blijkt de zaak voor Stella meer persoonlijke consequenties te hebben dan ze zich ooit had kunnen voorstellen.

Mijn mening:
Waar rook is is het eerste deel in een trilogie waarin de hoofdrol is weg gelegd voor Stella Robertsson, het volgende deel De man op de brug verschijnt al begin november, dit heeft als voordeel dat je dan nog goed weet zich in het vorige boek heeft afgespeeld.

Björn Paqualin creëert soms middels zijn schrijfstijl een negatief sfeertje, het gaat er dan vooral om hoe de personages zich tegenover elkaar uiten, dit had van mij wel iets minder gemogen. Het is een stijl waar ik aan moet wennen, dit komt mede omdat ik het verhaal soms wat warrig vind, alsof sommige hoofdstukken echt afgekapt worden.

Ondanks dat niet alles wat er gebeurt helemaal realistisch is heb ik zeker wel van het verhaal genoten. Op een paar kleine irritaties mijnerzijds vond ik het verhaal goed in elkaar zitten. De korte hoofdstukken hielden de vaart erin en zorgden ervoor dat ik het boek in sneltreinvaart uit had. Geen uitgebreide beschrijvingen maar een compact verhaal dat eindigt met een verrassende ontknoping. Björn Paqualin heeft met Waar rook is een degelijk debuut neergezet, het niveau moet wat mij betreft nog wel omhoog maar ik wil zeker het volgende deel lezen om te kijken of er progressie in zijn schrijfstijl zit.

Ik ben zeker benieuwd hoe Stella alle gebeurtenissen verwerkt en de draad weer oppakt.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Psychologie: 2
Spanning: 3
Plot: 4

Waar rook is krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)