Iets te verbergen

Titel: Iets te verbergen
Auteur: Elizabeth George
Serie: Thomas Lynley & Barbara Havers #21
Genre: thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Fanneke Cnossen
Publicatiedatum: maart 2022
Aantal bladzijdes: 640
Recensie: Manon

Auteur
Elizabeth George is de internationale bestsellerauteur van eenentwintig thrillers in de Inspecteur Lynley-reeks. Eveneens van haar hand is de spannende YA-serie ‘Het Fluistereiland’. George begon op haar zevende al met schrijven. Na haar studie Engels en een master in psychologie werkte ze als docent Engels op een middelbare school. Haar eerste boek, Totdat de dood ons scheidt, verscheen in 1988. Voor meer informatie over Elizabeth en al haar boeken zie: www.awbruna.nl

Achterflap
Wanneer een detective van de beademing wordt gehaald, onthult de autopsie een gewelddadige dood. Waarnemend hoofdinspecteur Thomas Lynley wordt op de zaak gezet en komt uit bij een speciale taskforce binnen de Nigeriaanse gemeenschap van Noord-Londen, waar de vermoorde detective bij betrokken was. De jacht op de moordenaar opent deuren naar een voor hem onbekende wereld van culturele verenigingen en tradities. Samen met sergeants Barbara Havers en Winston Nkata ontdekt hij een web van leugens en geheime levens van mensen die elkaar gruwelijk verminken en dit koste wat het kost verborgen proberen te houden.

Mijn mening
We beginnen op een hete zomerdag in juli in Londen waar we gelijk Deborah St. James tegenkomen (Deborah en haar man Simon zijn oude vrienden van inspecteur Lynley), voor een foto-opdracht en Tanimola Bankole (een Nigeriaanse jongen) die door zijn vader de les wordt gelezen over hoe hij zich als man moet gedragen. We leren hoofdinspecteur Mark Phinney kennen en zijn familie. En vanaf daar worden we meegezogen in hoe het bij Tanimola in huis aan toe gaat, een gearrangeerd huwelijk voor hem, besnijdenis voor zijn zusje. Hoe Tanimole probeert hier een einde aan te maken. Hoe Deborah hierbij betrokken raakt. Hoe Mark Phinney hierbij betrokken is, de dood van een detective….veel karakters, veel verhaallijnen, maar alles leidt tot een spannende ontknoping!

Hij had nog nooit zo genoten van de pijn in zijn knokkels veroorzaakt door iemand op zijn botten te slaan als nu terwijl hij zijn vaders neus hoorde kraken.

Een nieuwe thriller met Inspecteur Lynley in de hoofdrol, wie bekend is met de serie heeft allang Lynley, Havers en Nkata omarmd als goede boekvrienden. De boeken van George zijn vaak dikke pillen en dat is niet voor niks; ze neemt de tijd om de karakters uit te diepen, de omgeving wordt nauwkeurig beschreven, je waant je bijna in Londen. Alleen kan dat soms ietwat de snelheid en spanning uit het verhaal halen en dat is jammer aangezien het thema dat George gebruikt voor dit boek wel een vraagstuk is die het beschrijven en aanpakken waard is. Je merkt dat ze degelijk onderzoek heeft gedaan naar de Nigeriaanse religie en cultuur en dan met name de vrouwenbesnijdenis. Haar boek is zeker los te lezen, maar leuker als je al meerdere delen uit de Lynley-reeks hebt gelezen vanwege de rode draad door het verhaal. Uiteindelijk komen alle verhaallijnen bij elkaar, met wat twists en verrassingen..al met al een goede Lynley-mysterie.

Ze was gekleed in haar gebruikelijke outfit: een te korte broek uit de kringloopwinkel, haar gebruikelijke rode enkelhoge gympen en een t-shirt met daarop: GECREMEERD WORDEN IS MIJN LAATSTE HOOP OP EEN SUPER HOT LIJF.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4 sterren voor Iets te verbergen.

Manon

iets te verbergen

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)